1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vastavirtaan uiva lohi symboloi veteraanien elämää

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa vietettiin keskiviikkona Oulussa. Juhlan teema on vastavirtaan nouseva lohi. Kunniavieraana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja juhlapuhujana pääministeri Juha Sipilä.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Runoilija Juhani Siljon runosta Vastavirtaan lainattu säe "Vastavirtaan kulkee lohen suku" kuvaa tämän vuotisen kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa Oulussa. Juhla kokosi Ouluhallin täyteen sota- ja rintamaveteraaneja, veteraanijärjestöjen edustajia sekä juhlayleisöä.

Sotaveteraaniyhdistysten mukaan Suomessa on vielä vajaat 22 000 sotaveteraania. Heidän keski-ikänsä on 91 vuotta.

Muistojen tarkoituksena on kerrata viestiä: ei enää koskaan sotaa, ei niitä kauhuja, joita veteraanit saivat tuntea kotirintamaakaan unohtamatta

Samuel Salmi

Vuosittain eri puolilla maata

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa vietetään vuosittain eri puolilla maata. Viime vuonna juhla järjestettiin Hämenlinnassa ja Oulun jälkeen seuraava päätapahtuma on ensi vuonna Lahdessa.

Hyvin vahvasti perinteisiin nojaavan juhlan kaavaan halutaan aina mukaan myös paikallista sävyä.

– Lohihan on paikallinen symboli jos mikä. Se on sekä oululainen ja pohjoinen asia, mutta se kuvaa myös koko veteraaniasiaa sitä yhdistävänä symbolina, sanoo Oulun tapahtumakoordinaattori Vesa Pynttäri.

Oulussa juhlallisuudet alkoivat jo aamupäivällä, jolloin Ouluhallilla oli juhlallinen lipunnosto ja hartaustilaisuus. Halliin katetun lounaan jälkeen juhlaväki siirtyi pääjuhlaan, jossa läsnä oli myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Juhlapuheen piti pääministeri Juha Sipilä.

Ennen juhlaa Ouluhallin eteen asennettiin punainen matto kunniavieraita varten. Kuva: Risto Degerman / Yle

Juhlan järjestelyt ovat vaatineet suuren ponnistuksen. Juhlaa on ollut tekemässä on 500 – 600 henkeä. Mukana on myös puolensadan varusmiehen joukko sekä eri veteraanijärjestöjen edustajia.

Veteraanipäivä syntyi kylmän sodan varjossa

Suomen kansallinen veteraanipäivä syntyi vuonna 1987, jolloin kokoonnuttiin ensi kertaa juhlistamaan ja kunnioittamaan sotaveteraanien työtä Lahteen.

1980-luvun alkupuolella juhlintaa valmisteltiin veteraanipiireissä ja turhaa julkisuuttakin kaihtaen. Kylmän sodan varjoissa ei haluttu antaa veteraanijuhlalla vääränlaista signaalia.

Juhlapäiväksi vakiintui Lapin sodan päätöspäivä 27. huhtikuuta, jolloin Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi. Veteraanipäivää ei Suomessa vietetäkään sotimisen tai voiton juhlana vaan ennen kaikkea rauhan juhlana.

Oulun avajaisissa hartauspuheen pitänyt piispa Samuel Salmi pukikin veteraanipäivän viestin rauhan toiveeksi.

– Muistojen tarkoituksena on kerrata viestiä: ei enää koskaan sotaa, ei niitä kauhuja, joita veteraanit saivat tuntea kotirintamaakaan unohtamatta.