1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virtuaalitodellisuus

Jumppaohjaaja tietokoneen näytöllä ei houkuta kouvolalaisia – lihaa ja verta oleva ohjaaja suositumpi kuin virtuaalinen

Kouvolan kaupungin yritys aktivoida ihmisiä liikkumaan virtuaalijumpan avulla ei ole saanut juurikaan tuulta alleen. Sen sijaan Kouvolan liikuntamahdollisuuksia ja liikuntavinkkejä esimerkiksi porrastreeniin esittelevä Facebook-sivusto kasvaa koko ajan.

virtuaalitodellisuus
Kuvass lenkkikengät ulkona kivipaaden päällä suoran edestäpäin kuvattuna.
Petri Kuikka / Yle

Kouvolassa käynnistyi viime vuonna hanke, jossa tarjotaan virtuaalijumppaa erilaisille omatoimiryhmille tavoitteena houkutella vähän liikkuvia aikuisia liikkumaan ja lisätä omatoimista liikuntaa.

Kaupungin liikunnanohjaajien kanssa on videoitu puolen tunnin mittaisia tuolijumppatuokioita, jotka sopivat kaikille kuntotasoon katsomatta. Tarkoitus on, että ryhmät voivat jumpata videoiden mukana, jolloin ohjaajaa ei tarvita paikan päälle.

Virtuaalisia tuolijumppia on markkinoitu erityisesti iäkkäämmälle väestölle. Sähköistä Liikettä -hankkeen hankekoordinaattori Sanni Teitto kertoo, että esimerkiksi noin 15 hengen eläkeläisryhmä Elimäeltä sekä 30–40 hengen miesten kerho ovat innostuneet virtuaalijumpasta, mutta muuten suosio on ollut odotettua heikompaa.

– On ollut alkukankeutta, eikä tätä ole otettu vastaan niin avosylin kuin odotimme. Ehkä virtuaalijumppaa kohtaan on ennakkoasenteita tai tykätään enemmän siitä, että ohjaaja on paikan päällä. Toisaalta ryhmän sisältäkin voi löytyä vertaisohjaajia, jotka pystyvät vetämään jumppia, pohtii Teitto syitä virtuaalijumpan alhaiseen suosioon.

– Myös laitteet voidaan kokea hankalaksi, vaikka olen itsekin käynyt opastamassa niiden käyttöä kädestä pitäen, hän jatkaa.

Ilmaismusiikki liian verkkaista vauhtijumppaan

Virtuaalijumppavideot löytyvät Youtubesta suljetun kanavan takaa, ja vain kohderyhmät saavat linkin käyttöönsä. Teiton mukaan on pyritty siihen, että ryhmillä olisi omat laitteet, kuten tietokone ja videotykki, joita tarvitaan videoiden toistamiseen. Kaupunki on voinut tarvittaessa lainata laitteita.

Virtuaalijumpissa käytetään ilmaismusiikkia, jota saa laittaa Youtubeen. Teitto harmittelee, ettei se kuitenkaan sovellu vauhdikkaampiin jumppatuokioihin.

Ensi syksynä liikkujan viikolla on tarkoitus järjestää tapahtuma, jossa on tarjolla yksi vauhdikkaampi virtuaalijumppa, -venyttely sekä -vesijumppa. Tapahtumasta kerätään kokemuksia ja palautetta ja mietitään jatkoa niiden pohjalta.

Virtuaalijumppaa tarjotaan Teiton mukaan jonkin verran myös yksityisellä puolella, mutta hän sanoo, ettei tarkoitus ole lähteä kilpailemaan heidän kanssaan.

Kouvolalaisia kiinnostaa porrastreeni

Vaikka virtuaalijumppa ei olekaan saanut ihmisiä liikkeelle, on hankkeen tiimoilta perustettu Facebook-sivu Impuls Kouvola löytänyt tykkääjiä. Sanni Teiton mukaan sivusto toimii ikään kuin Kouvolan liikuntapalvelujen ilmoitustauluna, jossa nostetaan esille esimerkiksi tapahtumia.

– Facebook-sivu perustettiin viime syyskuussa. Se on toiminut hyvin ja kasvanut mukavasti. Jaamme sinne liikuntaan ja terveyteen liittyviä artikkeleita myös muilta sivuilta, Teitto avaa.

Sivulle on tehty myös videoita, joilla esitetään Kouvolan liikuntamahdollisuuksia. Kaupungin liikunnanohjaajat antavat sivun videoilla myös esimerkiksi ohjeita porrastreeniin. Sivuston videot ovat keränneet parhaimmillaan jopa useita tuhansia katselukertoja.

Lue seuraavaksi