Imatralla on tulossa kirkko myyntiin – säästöpaineissa elävä seurakunta suunnittelee luopuvansa useista rakennuksista

1950-luvulla valmistuneessa Imatrankosken kirkossa pitäisi tehdä mittavia korjauksia. Kirkon myynti on osa seurakunnan useiden vuosien suunnitelmaa.

Kotimaa
Häät 12.12.2012 klo12.12 Imatrankosken kirkkossa
Yle

Jäsenten määrä vähenee ja verotulot tippuvat. Siinä yhtälö, jonka seurauksena Imatran seurakunta joutuu pohtimaan, mitä se tekee kiinteistöilleen.

Kiinteistöjen tulevaisuutta pohtiva työryhmä kävi läpi seurakunnan omistamat rakennukset ja päätyi esittämään useista rakennuksista luopumista. Joukossa on Imatrankosken kirkko.

Työryhmässä mukana ollut seurakunnan kiinteistöpäällikkö Jari Nousiainen kuitenkin korostaa, että kirkon myynti tuskin tulee ajankohtaiseksi aivan lähivuosina. Työryhmän ehdotukset saattavat toteutua - jos ovat toteutuakseen - vaikkapa kymmenen vuoden sisällä.

– Käsittääkseni kirkon myynti vaatii paikalliset päätökset ennen kuin se menee hiippakuntaan ja sieltä kirkkohallitukseen, Nousiainen sanoo.

Kirkoissa riittää korjattavaa

Imatrankosken kirkko on ensimmäinen seurakunnan rakennuttama kirkko. Se vihittiin käyttöön vuonna 1954. Kirkossa on vuosikymmenten varrella tehty erinäisiä korjauksia. Ja lisää pitäisi tehdä.

– Siellä on kattoremontti tulossa tulevaisuudessa. Se on yksi 500 000 euroa, Nousiainen konkretisoi.

Seurakunnalla riittää päänvaivaa kirkkojensa kanssa. Alvar Aallon suunnittelemassa Kolmen Ristin kirkossa on pahoja korjausvaurioita ja Tainionkosken kirkosta tippuvat kattotiilet.

Kirkkojen myynti ei Suomessa ole enää mitenkään tavatonta, joskaan ei kovin yleistäkään. Esimerkiksi entinen Vuohijärven kirkko Kouvolassa toimii tätä nykyä luonto- ja kulttuuritalona

– Imatrankosken kirkon salin voisi muuttaa esimerkiksi juhlasaliksi, Nousiainen pohtii.

Toimistotiloja vähemmäksi

Työryhmä ehdottaa myös Vuoksenniskalla sijaitsevan toimistorakennuksen, Postillan myyntiä. Se voi Nousiaisen mukaan tulla myyntiin ensimmäisenä.

Työryhmä luopuisi myös Tainionkoskentiellä sijaitsevasta seurakuntakeskuksesta. Sekä Postillassa että seurakuntakeskuksessa pitäisi tehdä isot remontit.

– Tämä kaikkihan perustuu pelkästään rahaan, ei tunteeseen. Nämä ovat sellaisia kiinteistöjä, missä on huono käyttöaste ja käyttökulut suuret, Nousiainen perustelee työryhmän esitystä.

Työryhmän laatima kiinteistöstrategia esityksineen on keskiviikkona kirkkoneuvoston käsiteltävänä. Lopullisen sinetin strategialle antaa kirkkovaltuusto.