Hämeentielle pyörätiet vuosien väännön jälkeen – autot saavat väistyä

Vuosia vanha ajatus Helsingin Hämeentien muuttamisesta turvalliseksi pyöräilyväyläksi on pian totta. Hämeentien Hakaniemen ja Kurvin välisestä osuudesta tulee joukkoliikenneväylä, joka ottaa huomioon pyöräilijöiden ja kävelijöiden tarpeet. Valtuustokäsittelyssä puututtiin autoilun rajoittamiseen.

Kuva: Ronnie Holmberg/Yle, Google Maps

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkoiltana Hämeentien liikennesuunnitelman. Viimeinen palautusesitys kaatui äänin 51–31.

Pyöräliikenteelle rakennetaan ajoradasta ja jalankulusta reunakivellä erotellut yksisuuntaiset pyörätiet, niin kuin esimerkiksi Pohjoismaiden pyöräilypääkaupungissa Kööpenhaminassa.

Polkupyörien erottelu jalankulusta turvaa kävelijöille miellyttävän ja turvallisen katuympäristön.

Yksityisautojen läpiajo estetään Hakaniemen ja Sörnäisten Kurvin välillä, mutta kiinteistöille ajaminen on edelleen mahdollista. Selvitysten mukaan Hämeentiellä autoilusta läpiajoliikennettä on 65–75 prosenttia. Hämeentien varrella myös asutaan, ja asukkaiden typpioksidin vuosiraja-arvot ylittyvät nykyisten liikenteen päästöjen takia.

Bussiliikenne nopeutuu pätkällä noin minuutilla ja raitiovaunujen liikenne 1,5–2 minuuttia.

Läpiajokiellon takia jopa 7 500 autoa vuorokaudessa siirtyy Hämeentieltä muille reiteille, ennen muuta Sörnäisten rantatielle. Ajoaika kasvaa Sörnäisten rantatiellä 28 sekuntia.

Pitääkö autolla päästä joka paikkaan?

Hämeentien suunnitelmasta käytiin valtuustossa värikäs keskustelu, jossa odotetusti erityisesti vihreät vetosivat tunteisiin pyöräilyn edistämiseksi.

Kokoomuksessa taas painotettiin, että yksityisautoilun täytyy olla mahdollista koko kaupungissa ja ettei pyöräilyä saa suosia muiden liikkumismuotojen ehdoilla.

Perussuomalaisten ryhmästä epäiltiin, että jos nyt hyväksytään yksi autoton pätkä, niitä tulee pian lisää. Vihreiden Tuuli Kousa väläyttikin jo puheenvuorossaan, että Runeberginkatu voisi olla seuraava.

Kokoomus ja perussuomalaiset esittivät turhaan esityksen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Kokoomus halusi suunnitelmat seis siihen saakka, kunnes Kalasataman rakennussuunnitelmat, Kruunusillat, Sörnäisten tunneli sekä Hakaniemen sillan uusimissuunnitelmat selkiytyvät.

Keskustelu venyi yöhön saakka, ja valtuustosalissa kuultiin muun muassa "kamikaze-kävelijöistä" ja "kaikkien liikennemuotojen sekakäytöstä". Kallion ympäristön liikenteen tulevaisuutta kuvattiin esimerkiksi kauhuskenaariolla "täydellinen liikennehässäkkä".

"Kehittymätön epäalue"

Hämeentien pyöräteiden rakentaminen on yksi kantakaupungin pitkäaikaisimmista kiistakapuloista. Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi, että Hämeentie on ollut agendalla ainakin 20 vuotta.

Arja Karhuvaara (kok.) vastusti suunnitelmaa ja oli huolissaan siitä, että liikenne keskustan kauppoihin on jo nykyisellään vähentynyt. Hänen mukaansa kantakaupungin ulkopuoliset kauppakeskukset vievät asiakkaat.

Erkki Perälä (vihr.) vastasi, että se taas johtuu muun muassa verkkokaupan osuuden kasvusta, eikä sillä ole mitään tekemistä Hämeentien suunnitelman kanssa.

Osku Pajamäki (sd.) määritteli Hämeentien nykyisellään "kehittymättömäksi epäalueeksi", jossa kuitenkin suunnitelman mukaan on potentiaalia.

– Se toteuttaa myös kaupunkilaisten toiveen alueen kehittämisestä, hän muistutti viitaten kuntalaisaloitteeseen Hämeentien pyöräkaistojen puolesta, jonka allekirjoitti 12 000 ihmistä.

Puoluetoveri Ilkka Taipale taas moitti hankkeen 16 miljoonan euron hintaa reilun kilometrin matkalle. Hän oli ainoa vasemmistopuolueiden valtuutettu, joka äänesti vastaan.

Vihreiden valtuutetut taas muistuttivat kaupungin stretegiasta, joka velvoittaa edistämään joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä Helsingissä.

Osmo Soininvaara (vihr.) kannatti suunnitelmaa puhuen "Hämeentie-renessanssista" ja sanoi, että se kannattaisi toteuttaa pelkästään joukkoliikenteelle syntyvien hyötyjen takia.

Hämeentien muutokset toteutetaan alustavasti vuosina 2017–2019.

Täsmennetty 28.4. klo 10.10 ingressiin Hämeentiestä muotoon Hämeentien Hakaniemen ja Kurvin välisestä osuudesta.