Kaupunginjohtajavaali Kokkolassa – vain valitulle tieto uudesta tilanteesta

Kokkolan kaupunki on tiedottanut kaupunginjohtajaehdokkaille huonosti vaalisotkusta. Tuomas Aho ja Sabah Samaletdin saivat tiedon vaalituloksen mitätöinnistä ja uudesta kaupunginjohtajavalinnasta vasta median kautta. Myöhemmin kaupunki kertoi, että se aikoo lähettää kaikille ehdokkaille kirjeen vielä loppuviikosta. Valtuusto valitsee Kokkolalle kaupunginjohtajan uudestaan maanantaina.

Kotimaa
Keskustan Tuomo Puumala antaa äänensä Kokkolan kaupunginjohtajavaalissa.
Kokkolan kaupunginjohtajasta äänestettiin maanantaina 18.4.2016.Juha Kemppainen / Yle

Kokkolan kaupunki ei ollut vielä keskiviikkoon mennessä tiedottanut vaalin hävinneille kaupunginjohtajaehdokkaille, että vaalin tulos onkin mitätöity ja valinta tehdään ensi maanantaina uudestaan. Asianajaja Tuomas Aho ja Myrskylän kunnanjohtaja Sabah Samaletdin kertovat, että he saivat tiedon median kautta.

Ainoastaan Stina Mattilalle on kerrottu asiasta puhelimitse. Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila soitti hänelle, koska Mattila oli jättänyt hänelle soittopyynnön. Laitilan mukaan virallista tietoa kaupungilta ei ole lähtenyt kenellekään.

Nyt kaupunki on kuitenkin lähettämässä ehdokkaille kirjeen, jossa kerrotaan maanantaina järjestettävästä uudesta kaupunginjohtajavalinnasta.

Laitila ei näe kaupungin tiedottamisessa puutteita, mutta kokoomuslainen valtuutettu Pekka Nurmi kritisoi toimintatapaa jyrkästi.

– Ajattelepa tilannetta, jossa jompikumpi tippuneista valittaisiinkin maanantaina kaupunginjohtajaksi, eikä hän olisi edes tiennyt uudesta vaalista, ihmettelee Nurmi.

Vetäytyvätkö ehdokkaat?

Stina Mattila valittiin viime viikolla Kokkolan johtoon vain yhden äänen erolla. Niukasti toiseksi tuli Tuomas Aho. Aho harkitsee vielä, onko hän enää uudestaan ehdolla Kokkolan kaupunginjohtajan paikkaan. Viimeksi kaupunki oli yhteydessä häneen, kun vaalitulos selvisi. Tekstiviestillä ilmoitettiin, että hän ei tullut valituksi.

Sabah Samaletdin pitää uutta kaupunginjohtajavalintaa pelkkänä muodollisuutena, ja hän uskoo, että Mattila valitaan uudelleen. Sen takia hän ei ole edes pohtinut kisasta vetäytymistä.

– Olin ymmärtänyt, että kaupunki tulisi käytännössä päättämään yksimielisesti Mattilan valinnasta, se oli minun mielikuvani. En ole miettinyt vetäytymistä. Jos nyt saisin miettiä kaksi sekuntia..., sanoo yllätetty Samaletdin.

Samaletdin kuuli vasta Yleltä, että äänestys voi mennä vielä kokonaan uusiksi, jos yksikin valtuutettu niin haluaa.

– Olin luullut, että se on pelkkä muodollisuus, että olemme siellä ehdokkaina.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila on vedonnut valtuutettuihin, että he antaisivat tukensa Stina Mattilalle. Valtuusto voi maanantaina joko hyväksyä Mattilan yksimielisesti Kokkolan kaupunginjohtajaksi tai äänestää uudelleen 17 ehdokkaasta.