Vöyrin sikalapalon syttymisyy on vielä hämärän peitossa

Vöyrin sikalapalon syttymissyy ei ole vielä selvillä. Jälkisammutus- ja raivaustyöt palopaikalla on saatu päätökseen ja syttymissyyn selvittely on jatkunut koko iltapäivän.

Kotimaa
palomiehiä ja savua
Terhi Varjonen / Yle

Sikalarakennus tuhoutui täysin ja noin 450 sikaa menehtyi tulipalossa keskiviikkoa vasten yöllä Vöyrin Oravaisissa. Päällikköpäivystäjä Jörgen Lang Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoi iltapäivällä, että jälkisammutus- ja raivaustyöt palopaikalla on saatu päätökseen.

Palon syttymissyyn tutkinta on aloitettu. Palonsyyntutkintaa tekee poliisi ja palotutkintaa pelastuslaitos.

– Alkutilanteesta ei voitu mitenkään päätellä syttymissyytä, kertoo Lang, jonka mukaan sikala oli jo liekeissä, kun pelastuslaitoksen ensimmäinen yksikkö ehti paikalle.

Yöllisen ajankohdan takia palo oli päässyt etenemään pitkälle ennen kuin se havaittiin. Hälytyksen oli tehnyt naapuri.

Jörgen Lang sanoo, että syttymissyyn selvittäminen on tärkeää, koska se tieto voidaan hyödyntää, kun kehitetään myöhemmin rakentamista ja omavalvontaa.

Yle Österbottenin haastattelussa sikalan omistaja Patrik Norrgård sanoo, ettei hänellä ole käsitystä palon syttymissyystä. Hänen epäilynsä kohdistuu kuitenkin jonkinlaisen sähkövikaan.

Syttymissyyn tutkinta alkaa alkutilanteen selvittämisellä ja mm. silminnäkijöiden haastatteluilla. Siitä edetään tekniseen tutkintaan.

Pari sataa maatalouspaloa vuosittain

Vöyrin sikalapalo luokiteltiin suureksi rakennuspaloksi ja sitä sammuttamassa oli miehistöt kuudelta paloasemalta. Vastaavan kokoluokan tulipaloja sattuu Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella 5-10 vuosittain.

– Myös maatalousrakennuspaloja on yleensä joku joka vuosi, ja myös eläimiä niissä menehtyy. Tässä tapauksessa ensimmäisenä paikalle saapunut yksikkö saattoi vain todeta, että eläimiä ei voida pelastaa, toteaa Jörgen Lang.

Koko maassa on viime vuosina ollut keskimäärin pari sataa maatalousrakennuksen tulipaloa vuodessa.