EU nihkeänä Kreikan vaatimukselle hätäkokouksesta – Mitä tapahtuu tukipaketille?

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk näytti punaista valoa Kreikan vaatimuksille EU-hätäkokouksesta. Kreikan kolmannen lainaohjelman kohtalo jäi leijumaan ilmaan.

talous
Donald Tusk ja Aléxis Tsípras .
Donald Tusk (vas.) ja Aléxis Tsípras (oik:) 18. huhtikuuta Brysselissä.Oliver Hoslet / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ehdotti Donald Tuskille keskiviikkona puhelimessa euromaiden johtajien huippukokousta Kreikan tukipaketista. Tuskin tehtävä puheenjohtajana olisi kutsua sellainen koolle.

Tusk vaati, että Kreikan ja maan velkojien on jatkettava neuvotteluja, ja sovittava vaadituista uudistuksista pian. Tuskin mielestä valtiovarainministereiden tulee edetä asiassa ennen kuin pääministerit puuttuvat asiaan.

– Haluamme välttää Kreikan ajautumisen jälleen epävarmuuden tilaan. Euroryhmän kokoukselle on asetettava päivämäärä lähitulevaisuuteen, ja sen on oltava päivien ei viikkojen sisällä, hän painotti.

Euroalueen valtiovarainministeriden piti kokoontua torstaina päättämään täyttääkö Kreikka tukipaketin ehdot. Kokous kuitenkin peruttiin, koska neuvottelut uudistuksista eivät edenneet. Lainaohjelman ehdoissa sovittiin lainsäädännön tiukentamisesta, mutta lakiuudistukset ovat jääneet puolitiehen.

Kiista miljardien lisäsäästöistä, IMF tiukkana

Kreikan velkojat – EU, Euroopan keskuspankki, ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF – vaativat perjantaina maata laatimaan listan lisäsäästöistä. Toimet otettaisiin käyttöön vain, jos Kreikan talous ei saavuta tukiohjelmassa sovittuja lukuja.

Kreikan mukaan se on löytänyt velkojien kanssa yksimielisyyden vuoteen 2018 mennessä toteutettavista 5,4 miljardin euron leikkauksista. Säästöt toteutettaisiin pääasiassa eläke- ja verouudistuksilla.

Erimielisyys koskee tulevaisuudessa mahdollisesti tarvittavia 3,6 miljardin euron lisäsäästöjä. IMF vaatii varotoimenpiteenä leikkausten viemistä lainsäädäntöön. Kreikan hallituksen mukaan tämä ei ole maan lakien mukaan mahdollista. Kreikka syyttääkiin valuuttarahastoa sopimuksen vaarantamisesta.

Jos tukipaketin ehtoista ei päästä sopuun, Kreikka ei saa uusia lainoja kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta. Velkojat eivät myöskään keskustele mahdollisista velkahelpotuksista ennen lainaohjelman ehtojen täyttymistä.

Ilman tukiohjelmaa Kreikan rahat loppuvat, ja maa joutuu taas rajoittamaan käteisen käyttöä. Ahdinkoa lisää se, että Kreikan on maksettava viiden miljardin euron edestä lainoja takaisin heinäkuun puoliväliin mennessä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters