Lapissa myös näkövammaisten postiluukusta kolahtaa paikallislehti viikoittain

Lapin näkövammaiset palvelevat jäseniään esimerkiksi lukemalla paikallislehtiä äänitteeksi. Osa kunnista panostaa näkövammaisiin, mutta toiset kunnat eivät järjestä heille mitään palvelua.

Kotimaa
Uusi Rovaniemi kaupunkilehti
Raimo Torikka/Yle

Lapin Näkövammaiset tarjoavat 360 jäsenelleen useita palveluja virkistymistoiminnasta oikeuksien valvontaan ja koulutuksiin.

Lapin Näkövammaisten puheenjohtajan Hannu Virtasen mukaan jäsenille järjestetään esimerkiksi atk-, kirjoitus-, käsityö- ja liikuntakursseja. Keskeisessä asemassa ovat retket ja yhdessäolo, sillä Virtasen mukaan vertaistuki on näkövammaisille hyvin tärkeää. Yhdistyksen äänilehtitoiminta on merkittävä palvelu. Lapin näkövammaisten palvelukeskuksessa syntyy viikoittain kolme lehtikoostetta paikallislehdistä eri puolilta Lappia.

– Luetaan 12 paikallisehteä äänitteeksi ja ne lähetetään sitten ympäri Lappia näkövammaisille, jotka ovat niitä tilanneet, Virtanen kertoo.

Näkövammaisten saatavilla on parikymmentä valtakunnallista äänilehteä. Lapin alueelta omaa äänilehteä toimittavat vain Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat. Lapin näkövammaisten äänilehtikooste on ainoa lähde, mistä näkövammaisten on mahdollista saada oman alueensa hyvin paikallista tietoa ja uutisia. Yli 200 Lapin näkövammaisten jäsentä tilaa itselleen äänilehtikoostetta.

Lapin kuntien panostus vaihtelee

Virtasen mukaan näkövammaisiin panostetaan Lapin kunnissa vaihtelevasti. Esimerkiksi Rovaniemen kaupunki antaa näkövammaisille avustusta liikuntaan, joten yhdistystys voi järjestää näkövammaisille muun muassa vesijumppaa.

– Mutta Lapin kunnissa on todella paljon eriarvoisuutta siinä, miten kunnat satsaavat näkövammaisiin.

Virtasen mukaan Lapissa on myös kuntia, joissa näkövammaisten toimintaa ei avusteta, eikä heille ole mitään kunnan järjestämää palvelua.