1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Huippuasianajaja Ehrnroothien veroparatiisitehtaasta: Firman osto oli hyvä ajatus, varoitin Panamasta

Asianajaja Robert Liljeström kertoo, että Ehrnroothien sijoittajaveljekset hankkivat veroparatiisiyhtiöitä perustaneen yhtiön, koska he tarvitsivat osaavaa henkilökuntaa hoitamaan omia yhtiöitään.

Suomalainen asianajaja Robert Liljeström tuntee vaiheet, joiden myötä luxemburgilainen veroparatiisiyhtiöitä tehtaileva LWM päätyi SEB-pankilta Henrik ja Georg Ehrnroothin omistukseen. Liljeström on toiminut Ehrnroothin lisäksi myös muiden suomalaisten talousvaikuttajien asianajajana.

Erhnroothit itse ovat ilmoittaneet sisäpiirirekisterissä, että heidän omistuksensa luxemburgilaisessa LWM:ssä alkoi kesällä 2014. LWM oli jo aiemmin vastannut useiden Ehrnroothin luxemburgilaisyhtiöiden hallinnosta.

Asianajaja Robert Liljeström oikeudenkäynnissä helmikuussa 1992. Kuva: Ari Ojala / Lehtikuva

Ruotsalaisen SEB-pankin vuonna 1999 perustama LWM-yhtiö on tehnyt tiivistä yhteistyötä myös panamalaisen Mossack Fonsecan kanssa.

Ylen tavoittama Liljeström kertoo olleensa itse ideoimassa kauppaa, jossa SEB myi yhtiön Ehrnrootheille.

– Se oli hyvä ajatus, se oli minun syytäni. Tiesin, että SEB oli sitä myymässä. He (Ehrnroothit) tarvitsivat lisää porukkaa hoitamaan omia yhtiöitään. Heidän omat sijoitusyhtiönsä tarvitsevat osaavaa henkilökuntaa, jotka hoitavat hallinnon ja kirjanpidon, kertoo Liljeström.

“Asiakkaat lähtevät, jos Panamasta ei luovuta”

Liljeström kertoo myös varoittaneensa Panama-yhteyksistä, kun Jorma Ollilan yhtiön kytkentä Niuen veroparatiisiin oli esillä julkisuudessa kolmisen vuotta sitten.

– Sanoin, että asiakkaat lähtevät, jos LWM ei lopeta näiden valmisyhtiöiden parkkeeraamista sinne Panamaan. Se on sen verran herkkä paikka, Liljeström sanoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä, miksi varsinaista toimintaa odottavia pöytälaatikkoyhtiöitä perustetaan esimerkiksi Panamaan. Hänen mukaansa niiden kautta voidaan välttyä byrokratialta.

 – Siellä ei ole minkäänlaista byrokratiaa. Ei tarvitse pitää kirjanpitoa eikä mitään tuollaista, kun säilyttää pöytälaatikkoyhtiöitä. Onhan näitä (pöytälaatikkoyhtiöitä myyviä yhtiöitä) Suomessakin, mutta heillä on melkoinen riesa, kun joka vuosi täytyy tehdä esimerkiksi veroilmoituksia, vaikka firma ei toimi.

– Siinä säästyy vaivaa, mutta julkisuuden kannalta se ei ole hyvä, Liljeström sanoo. 

Liljeström haluaa vielä erikseen korostaa, että LWM ei ole antanut veroneuvontaa.

– Kun sitä (LWM:ää) ryhdytään nyt kytkemään Panamaan, se ei ole antanut mitään veroneuvontaa, että jonnekin pitäisi mennä veroja pakoon. Se ei ole heidän bisnes eikä heillä ole sitä osaamistakaan, hän sanoo.

Tosin LWM:n nettisivuilla yhtiö kertoo tarjoavansa asiakkailleen tietoa verotuksesta ja veromahdollisuuksista, veroasioiden ja veroviranomaisyhteyksien hoitamista Luxemburgissa.