1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salon uusi matkapuhelintehdas toimii salaisuuden verhon takana

Turvapuhelimena markkinoidun Turing Phonen valmistus on ilmeisesti aloitettu Salossa. Yritykseen palkatut työntekijät eivät kuitenkaan asiasta puhu eivätkä pukahda.

Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Turing Robotic Industriesin matkapuhelintehtaan toimintaa Salossa varjostaa suuri salamyhkäisyys. Puhelinten valmistus pitäisi tapahtua Nokian entisen koetehtaan eli Nakolan tiloissa.

Ylen saamien tietojen mukaan tehtaalla työskentelee vain muutamia ihmisiä. Ylen tavoittamista henkilöistä kukaan ei halunnut kertoa kuinka monta, ja onko puhelinten valmistus jo aloitettu.

Myöskään se, mitä kautta heidät on palkattu, ei ole tiedossa. Ainakaan TE-keskus ei ole rekrytointeja hoitanut. Varsinais-Suomen TE-keskuksesta sanotaan, että toimeksiantoa Turingilta työntekijöiden palkkaamiseen myöskään jatkossa ei ole tullut.

Turing on kuitenkin kertonut julkisuudessa, että toukokuussa haetaan tehtaalle lisää väkeä.

Työntekijöitä vähän, puhelimista ei tietoa

Toimitusjohtaja Steve Chao on kertonut, että ensimmäiset puhelimet pitäisi toimittaa asiakkaille huhtikuun loppuun mennessä.

Mistään massiivisesta tuotannosta Turingin Salon tehtaalla ei voi kuitenkaan olla kyse, sillä esimerkiksi tehtaan tavarantoimitus on suljettu. Toisin sanoen tehtaalle ei tuoda, eikä sieltä lähde mitään isoja tavaralasteja.

Nokian entisellä tehdasalueella on useita yrityksiä. Ylen tavoittamissa naapurirakennuksissa työskentelevien entisten nokialaisten mukaan Turingin tehtaaseen on tähän mennessä tullut vain pieniä paketteja, joissa on ilmeisesti puhelimen komponentteja.

Entiset puhelintentekijät sanovat suoraan, että niiden pakettien sisällöistä ei montaa puhelinta valmisteta.

Yritystukia ei ole maksettu

Toimitusjohtaja Steve Chaon mukaan yrityksen rahat riittävät vain tuotannon käynnistämiseen. Varsinaiseen tuotantoon tarvitaan lisärahaa, joko joukkorahoittajilta tai julkista rahaa.

Ylen selvityksen mukaan Turingille ei ole myönnetty  Suomessa yritystukia. Tieto on vahvistettu sekä Tekesiltä että ELY-keskuksesta. Myöskään palkkatukea työntekijöiden palkkaamiseen ei ole myönnetty.

Mikä mies?

Oma lukunsa on Turing Robotic Industriesin toimitusjohtaja Steve Chao. Miehen taustoista ei tiedetä juuri mitään. Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja yritti selvittää mikä Chao on miehiään, mutta tulos jäi laihaksi. Chao itse sanoo tehneensä rahansa Kiinassa kännyköillä.

Steve Chao tuntuu ilmestyneen Kiinasta ensin Amerikkaan, sitten Eurooppaan ja Saloon kuin tyhjästä. Hänen edellinen kännykkäyrityksensä karahti kiville juuri rahoituksen puutteen vuoksi.  Chaon mukaan start up-yrityksen pohjakosketuksessa ei ole mitään outoa.

Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan TRI:n Suomen ja Salon johtaja olisi naantalilainen Petri Hellberg. Hellberg itse kiistää asian. Hän on omien sanojensa mukaan vain Chaoa ja Turingia auttava konsultti.