1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Näin Ollila, Stadigh ja Larma kommentoivat veroparatiisiyhtiöitään

Ehrnroothien veljesten omistukseen siirtyneen LWM-yhtiön suomalaisasiakkaat Jorma Ollila, Kari Stadigh ja Janne Larma kertovat toimineensa laillisesti. Kukaan heistä ei suostunut Ylen haastatteluun.

Luxemburgin vanhakaupunki, joka tunnetaan nimellä "Grund". Kuva: Nicolas Bouvy / EPA

Suomalaisten Henrik ja Georg Ehrnroothin omistukseen muutamia vuosia sitten siirtynyt luxemburgilainen LWM on hankkinut tai perustanut Luxemburgiin yhtiöitä myös Suomen talouseliittiin kuuluville vaikuttajille.

Heidän joukossaan ovat Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila, Sampo-konsernin johtajalle Kari Stadigh, pörssiyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma ja Ehrnroothin suku.

Ylen tavoittamat asiakkaat korostivat toimintansa laillisuutta, mutta kieltäytyivät tv-haastatteluista.

Ollilan asianajaja: Perustettiin kiinteistökauppaa varten

Jorma Ollilan Kestrelin johtajina ovat toimineet koko sen historian ajan LWM:n työntekijät. Kestrelin perustajayhtiö Incorp oli aikanaan panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan perustama.

Ollila totesi tekstiviestillä Ylelle, ettei hän tiennyt yhteydestä Mossack Fonsecaan mitään.

Vuoden 2014 lopussa yhtiön varat olivat vähentyneet neljännekseen aiemmasta eli 2,4 miljoonaa euron. Ollilan asianajaja Robert Liljeström kertoo, että yhtiö hankittiin kiinteistökauppaa varten, mutta sen hallussa on ollut muitakin varoja.

– Oli siellä jotain sijoituksia aikanaan. Oli ajatus, että hän (Ollila) olisi sitä kautta aktiivisemmin osallistunut uuden teknologian yhtiöihin, mutta se ajatus ei onnistunut. Ne varat on kotiutettu. 

Stadigh: Ei ole perustettu verosyistä

Sammon konsernijohtaja Kari Stadighilla on ollut Luxemburgissa sijoitusyhtiö Alesco vuodesta 1997 lähtien. Stadigh tunnetaan myös Sammon suuromistajan Björn Wahlroosin luottomiehenä. 

Koko Alescon historian ajan sen johtotehtävissä ovat toiminut SEB:n ja LWM:n työntekijät. Alescon varat ovat yli kymmenen miljoonaa euroa, mutta tilinpäätöksistä ei käy ilmi, mihin yhtiö on sijoittanut.

”[Yhtiön] Omistus on aina raportoitu sisäpiirirekisterissä, veroviranomaisille ja rahoitustarkastukselle (Finanssivalvonta). Alesco maksaa veronsa Luxemburgiin, jossa yritysverokanta on Suomen yritysverokantaa korkeampi. Alescoa ei ole perustettu verosyistä. Alesco SA:lla on palveluksessaan sijoitusalan ammattilaisia, ja se on tehnyt tavanomaisia kansainvälisiä sijoituksia.  Alesco SA:n käyttämän pankin hallintopalveluita tuottava yritys oli LWM”, Stadighin assistentti kirjoitti Ylelle lähettämässään sähköpostitse.

Janne Larma: Ei tarkoitusta peitellä

Sijoitusyhtiö eQ:n toimitusjohtajan ja suuromistajan Janne Larmalla on luxemburgilainen holdingyhtiö Chilla Capital, jonka perustamisesta vuonna 2009 vastasi LWM:n hongkongilainen tytäryhtiö. Larman sijoitusyhtiön johtotehtävissä ovat toimineet koko sen historian ajan LWM:n työntekijät.

Vuonna 2013 yhtiön osakkaiksi tuli myös Larman sukulaisia.  Yhtiön varat olivat vuoden 2014 lopussa yli 30 miljoonaa euroa.

”Yhtiö on perustettu vuonna 2009 ja sen omistus on aina raportoitu vaadittavissa sisäpiirirekistereissä, ilmoitettu finanssivalvonnalle ja raportoitu veroviranomaisille. Tarkoituksena ei ole nyt tai ole koskaan ollut peitellä sen omistajia tai yhtiön olemassa oloa. Chilla Capital maksaa veronsa Luxemburgiin, jonka yritysverokanta on Suomen yritysverokantaa korkeampi”, Larma kertoi Ylelle sähköpostitse.

Luxemburgin yritysverokanta on 29 prosenttia. Käytännössä holdingyhtiöt maksavat kuitenkin huomattavasti pienempää veroa erilaisten verovähennysoikeuksien ja muiden lain sallimien mahdollisuuksien ansiosta.