Palovammakeskuksen pahin henkilöstövaje menneen talven lumia

Palovammakeskuksessa koulutetaan parhaillaan uusia ammattilaisia vanhojen tilalle.

Kotimaa
Ilotulitteen aiheuttama palovamma kädessä.
Ilotulitteen aiheuttama palovamma kädessä.Toni Halinen

Tammikuun alussa toimintansa Jorvissa Espoossa aloittanut HYKS:n palovammakeskus on kansainvälisen tason yksikkö, jossa hoidetaan keskitetysti kaikki Suomen vakavat palovammapotilaat. Yle uutiset kertoi eilen keskuksen hoitajapulasta, joka on seurausta siitä, että usea yksikön erikoissairaanhoitajista ei tullut yksikön muuton mukana aiemmasta toimipisteestä Töölöstä Jorviin. Syyksi moni sanoi sen, että työmatkojen pituus olisi tullut uuden toimipisteen sijainnin takia hankalaksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että varsinaisesta hoitajapulasta ei ole enää mahdollista puhua. Eniten pulaa palovammojen hoitoon erikoistuneista ammattilaisista oli alkuvuodesta.

Nyt kymmenen Töölössä palovammayksikössä työskennelleen hoitajan, jotka eivät halunneet siirtyä Jorviin, tilalle on nyt saatu rekrytoitua uusia ammattilaisia muista yksiköistä.

– Heidän koulutuksensa erityisesti palovammojen hoitoon on käynnistetty. He ovat muuten jo teho- ja leikkaushoidon ammattilaisia. Muutama henkilö siirtyy sinne vielä kesäkuun alussa, joten henkilöstöresurssien tilanne on siis korjaantunut ja korjaantumassa, Mäkijärvi kertoo.

Heillä oli muita henkilökohtaisia syitä, miksi he vaihtoivat työpaikkaa. Kuten elämässä yleensäkin, välillä on hyvä pohtia siirtymistä uusille urille.

Markku Mäkijärvi, johtajaylilääkäri

HYKS:n pääluottamusmies Päivi Törö tietää, että yksikön siirtyminen kantakaupungista Jorviin on aiheuttanut monelle harmistusta, mutta hän ei ole henkilökohtaisesti saanut kuulla aiheeseen liittyviä negatiivisia kommentteja. Törö sanoo, ettei muutos ole ollut helppo, vaikka siihen annettiin reilusti siirtymäaikaa.

– Ymmärrän hyvin, että työntekijällä itsellään kun on vahva ammattitaito ja kova motivaatio, niin hänellä olisi halu siirtyä ja jatkaa työtään, mutta on pakko tehdä ratkaisuja jos työmatka pitenee kohtuuttomasti ja asuinpaikan vaihto lähemmäksi ei ole mahdollinen, Törö sanoo.

Henkilöstövaje ei tullut yllätyksenä

Mäkijärvi sanoo, että sairaanhoitopiirin johto oli tietoinen siitä, että palovammakeskuksen muutto Töölöstä Espoon Jorviin voi tulla sekoittamaan henkilöstökuvioita.

– Koko suunnitteluprosessi on tehty yhteistyössä henkilöstön kanssa ja näitä keskusteluja on käyty paljonkin.

Mäkijärvi muistuttaa, ettei palovammakeskuksen osoitteenmuutos ollut kaikkien ammattilaistan kohdalla suu etsiä uuta suuntaa.

– Heillä oli muita henkilökohtaisia syitä, miksi he vaihtoivat työpaikkaa. Kuten elämässä yleensäkin, välillä on hyvä pohtia siirtymistä uusille urille.

Tammikuun loppupuolella ensimmäiset potilaat hoitoon ottanut palovammakeskuksen puitteet eivät ole vielä ihan sataprosenttisesti käyttökunnossa. Osa tiloista on kalustamatta eikä kuntotus- sekä vuodeosastoja ole otettu täysin käyttöön.

– Kaikki resurssit kohdennetaan palovammapotilaan välittömään hoitotarpeeseen. Henkilöstön määrä vastaa tämänhetkisen toiminnan tarvetta ja tasoa, Törö kommentoi.

Johtajaylilääkärin mielestä tästä –kuten mistä tahansa muustakin– suuresta muutoksesta löytyy varmasti jotain opiksi otettavaa, mutta henkilöstöä on hänen mielestään kuultu tarpeeksi prosessin alusta alkaen.

– Paljon on tehty myös oikein. Vuoden alussa Suomessa oli palovammapotilaita poikkeuksellisen paljon ja tämä uusi keskus mahdollisti heidän hyvän hoitonsa, Mäkijärvi summaa.

Palovammakeskuksen siirto Töölöstä Jorviin on vain yksi osa HUS:n toimintoihin liittyvää mylläystä ja muutosta.

Pääluottamusmies Törö sanoo, että tiukan talouden ajan henki on se, että toimintoja tarkastellaan kriittisesti koko ajan ja keskittämistä haetaan sieltä, missä se on suinkin mahdollista.

Hän uskoo, että esimerkiksi Porvoon sairaalan synnytysosaston lakkauttaminen aiheuttaa samanlaisen keskustelun henkilöstön työpaikoista.

– Olen kuullut ja ymmärtänyt, että töitä on tarjolla, mutta todennäköisesti paikka on Helsingissä.