1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt voit nähdä Merkuriuksen Auringon edessä – katso täältä seurantapaikat

Merkurius ohittaa Auringon kiekon tänään maanantaina. Aurinkoa lähinnä oleva pieni planeetta näkyy taivaalla noin 6,5 tunnin ajan.

tiede
Nasa julkaisi ennennäkemättömän tarkan kuvan Merkurius-planeetasta. Kuva on koostettu tuhansista Messenger-luotaimen ottamista valokuvista.
Nasa julkaisi ennennäkemättömän tarkan kuvan Merkurius-planeetasta. Kuva on koostettu tuhansista Messenger-luotaimen ottamista valokuvista.NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Tänään taivaalla voi nähdä Merkuriuksen ylikulun. Planeetta kulkee Maasta katsottuna Auringon kiekon edestä.

Ylikulku alkaa kaikkialla Suomessa maanantaina 9.5. kello 14.12. Tuolloin Aurinko on Helsingissä 46 asteen korkeudessa.

Syvimmillään eli lähimpänä Auringon keskipistettä planeetta on klo 17.56. Ylikulku päättyy kello 20.41.

– Parhaat havaintopaikat ovat Kilpisjärvi ja Utsjoki, sanoo Jani Silvennoinen Tähtitieteen harrastajain yhdistys Seulasesta.

Venus on Kuun jälkeen kirkkain kohde, joka näkyy samalla suunnalla kuin Auringon lasku tai nousu. Lisäksi Ursan tähtikartan (siirryt toiseen palveluun) avulla voi etsiä tai katsoa esimerkiksi milloin mikin planeetta on näkyvissä.

– Merkurius ei ole kirkas, yleensä se kannattaa etsiä kiikarilla. Etsimisen jälkeen löytyy vaivatta paljain silmin. Joskus se on kirkkaan Venuksen "vieressä".

Merkuriuksen näkeminen vaatii ison kaukoputken tai ison kiikarin.

Ursa muistuttaa, että ylikulkua ei saa katsoa ilman oikeanlaisia välineitä. Kaukoputken eteen on laitettava aurinkokalvo. Suoraan katsottaessa Auringon säteily vaurioittaa silmän verkkokalvoa jo muutamassa sekunnissa.

– Aurinkokalvo on laitettava nimenomaan kaukoputken eteen, ei suotimeen, korostaa Jani Silvennoinen.

Ursan mukaan ylikulut toistuvat sarjoina 13, 33, 46 ja 217 vuoden välein. Suomessa Merkuriuksen ylikulku nähtiin edellisen kerran vuonna 2003.

Ursa järjestää ylikulun seurantatilaisuuksia eri puolilla Suomea. Luettelo paikkakunnista löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun) Nykyaikaan kuuluu, että taivaan tapahtumia voi seurata myös netissä. Ainakin Virtual Telescope (siirryt toiseen palveluun) ja Slooh.com (siirryt toiseen palveluun)ovat luvanneet seurata tapahtumaa.

Lue seuraavaksi