1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aina samaa simaa? – tuunaa juomasi limellä, inkiväärillä tai yrteillä

Perinteiseen simaan kyllästyneille löytyy uusia makuvaihtoehtoja. Makua voi hakea esimerkiksi limestä ja yrteistä ja väriä verigreipistä. Toiminnanjohtaja Tuija Biskop martoista pohti pyynnöstämme uusia vaihtoehtoja. Tosin juoman saaminen vappuaatoksi saattaa olla aika tiukalla.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Siman aineina ovat sokeri, fariinisokeri, sitruuna ja vesi. Sima on tehty aina samalla, perinteisellä reseptillä. Voiko sellaista lähteä muuttelemaan?

 – Kun mietin asiaa pidemmälle, tulin siihen tulokseen, että mummu teki ihan eri lailla kuin äitini, ja anoppi eri tavalla kuin esimerkiksi mieheni fammu.

Keski-ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnajohtaja Tuija Biskopin mukaan yksi simassa vaihteleva määrä on sokerin ja fariinisokerin suhde. Onko suhde puolet ja puolet,vai halutaanko tummempaa ja käytetään  pelkkää fariinisokeria.  Biskop sanoo, että nesteenä hän pitää kiinni vedestä.

– Sen sijaan vaihtaisin sitruksia, perinteisen sitruunan lisäksi jotain toista, esimerkiksi limeä. Toisaalta verigreipistä voisi tulla aika hyvä väri, punertava sävy.

Sokerin suhteet Biskop pitäisi oman perinteensa mukaan, puolet sokeria, puolet fariinisokeria. Osan sokerista voisi korvata hunajallakin. Simaan voisi saada lisää makua uusilla aineilla.

  – Itse pidän nimenomaan tuoreesta inkivääristä, kuorisin sen ja pilkkoisin sentin-kahden viipaleksi kuuman veden joukkoon.

Vaikka siman teko lähtee siitä, että on reilusti sokeria ja hapan hedelmä aromia antamassa, muutakin voi lisätä.

–  Jos tykkää esimerkiksi kanelista tai laventelista, rosmariinistä, kaikenlaisista yrttimausteista. Ei mikään estä laittamasta niitä tuomaan  joukkoon oman sävynsä.

Myös hunaja ja siirappi käyvät antamaan makua simaan, molempia voi kokeilla, sanoo Biskop.

–  Hunaja ehkä antaa hienostuneemman maun, ja siihenhän vaikuttaa hyvin pitkälle, onko se kukkaishunajaa vai onko hunaja kerätty jostakin tietystä kasvista. Laatu maistuu juoman maussa.

Jos haluaa simaan voimakasta väriä ja makua, voi kokeilla teetä.

–  Hyvistä teelehdistä keitetään neste, jonka jälkeen lisätään makuaineet, vaikka inkivääri, joka sopisi teejuomaankin hyvin. 

Tuija Biskop suosittelee perussimaakin laimennettavaksi. Jos laittaa  kaksi osaa simaa ja yhden osan kivennäisvettä, saadaan sokerin määrää hieman lasketuksi.

Jos haluaa vapuksi oma simaa, ovat viimeiset hetket käsillä, juoma kannattaa jättää huoneenlämpöön valmistumaan. 

–  Antaa sen käydä huoneen lämmössä vuorokauden, sitten pullottaa ja jättää edelleen huoneenlämpöön. Perinteinen rusinakonsti kertoo, milloin juoma on valmista.

Jos juoma ei ehdi vappuaatoksi, sitä voi maistella sunnuntainakin.