Hyppää sisältöön

Panaman paperit julkistetaan toukokuun alussa

Tutkivien journalistien kansainvälinen järjestö ICIJ sanoo, että järjestö ei julkaise alkuperäisiä dokumentteja sellaisenaan, vaan kyse on vuodettujen asiakirjojen sisältämän informaation harkitusta julkistamisesta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Huhtikuun alussa julkisuuteen tulleet niin sanotut Panaman paperit julkistetaan toukokuun alussa, kertoo Tutkivien journalistien kansainvälinen järjestö ICIJ.

Panamalaisesta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta peräisin olevat vuodetut asiakirjat paljastavat, miten laajasti muun muassa poliitikot, julkkikset ja huippu-urheilijat ovat käyttäneet veroparatiisiyhtiöitä piilottaakseen varoja verottajalta. Asiakirjoja on yhteensä noin 11,5 miljoonaa. ICIJ koordinoi tutkivien toimittajien joukkoa, joka on käynyt läpi vuodettuja asiakirjoja.

Julkistus tapahtuu Suomen aikaa illalla 9. toukokuuta. Julkistettava tietokanta, jossa voi suorittaa hakuja, sisältää tietoja yli 200 000 yhtiöstä, joita on perustettu 21 veroparatiisiin ympäri maailmaa. Tietokanta julkistetaan ICIJ:n sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Tietokanta sisältää Panaman papereista julkistettavien tietojen lisäksi informaatiota yli 100 000 muusta veroparatiisiyhtiöstä, joiden tietoja ICIJ julkisti jo vuonna 2013 (siirryt toiseen palveluun).

ICIJ kertoo, ettei se julkaise alkuperäisiä asiakirjoja sellaisenaan. Järjestön mukaan se ei julkaise massoittain asiakirjoista löytyviä henkilötietoja. Julkistettavista tiedoista ei löydy esimerkiksi puhelinnumeroita, passinumeroita, sähköposteja tai muuta kirjeenvaihtoa, eikä tietoja pankkitileistä tai rahasiirroista.

ICIJ:n mukaan kyse on asiakirjoista löytyvien yhtiöiden perustason tietojen harkitusta julkistuksesta, joka tehdään yleisen mielenkiinnon nimissä.

ICIJ sanoo, että se ja tutkimuksissa mukana olleet tiedotusvälineet ja toimittajat jatkavat edelleen asiakirjojen tutkimista ja tietojen julkistamista tulevien kuukausien aikana. Suomesta asiakirjojen tutkimisessa ovat olleet mukana Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.