1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aftonbladet: Ruotsiin voi iskeä pian nuuskapula

Kolmen viikon päästä nuuskarasiossa pitäisi olla terveysvaroitukset ja nikotiinin määrää ei saisi mainita. Tupakkayhtiöt sanovat, ettei muutoksia ehditä toteuttaa näin lyhyessä siirtymäajassa.

Kuva: Yle

Uusi tupakkalaki voi tyhjentää ruotsalaiskauppojen hyllyt väliaikaisesti nuuskasta, kertoo sanomalehti Aftonbladet. (siirryt toiseen palveluun)

20. toukokuuta lähtien nuuskarasioissa tulee olla samanlaiset terveysvaroitukset kuin tupakka-askeissa, päättivät Ruotsin terveysviranomaiset. Rasioissa ei saa myöskään enää mainita nuuskan nikotiinipitoisuutta.

Viranomaisten mukaan osaa nuuskatuotteista on markkinoitu niiden alhaisemmalla nikotiinipitoisuudella ja väitetty niiden olevan vähemmän haitallisia terveydelle. Uuden lain mukaan tämä ei ole enää sallittua.

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi EU-direktiiviin perustuvan uuden tupakkalain huhtikuun alussa. Nuuskanvalmistajat konsultoivat eilen terveysviranomaisia selvittääkseen, miten uudet säännökset koskevat heitä.

Samalla selvisi, että valmistajilla on kolme viikkoa aikaa toteuttaa vaaditut muutokset. Aftonbladetin haastattelema Swedish Matchin viestintäjohtaja Patrik Hildingsson sanoo, ettei muutoksia pystytä toteuttamaan vaaditussa aikataulussa. Hildingssonin mukaan kuluttajien kannattaa varautua suosikkituotteidensa loppumiseen kaupoista.

Viestintäjohtaja pitää myös näin lyhyttä siirtymäaikaa ennenkuulumattomana, ja toivoo, että viranomaiset harkitsisivat sitä uudestaan.

Vanhoilla merkinnöillä varustettua nuuskaa saa myydä vielä vuoden lain voimaantulon jälkeen. Tämä on vain pieni helpotus tilanteeseen, koska nuuskan kysyntä Ruotsissa on valtavaa. Aftonbladetin mukaan nuuskaa myydään Ruotsissa viisi miljoonaa rasiaa viikossa.