1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiertoliittymä

Anna-Helena vastustaa liikenneympyrää – uhkana oli isän synnyintalon purkaminen

Kun kunta tekee uusia kaavoitussuunnitelmia, voi se tietää unettomia öitä maanomistajalle. Kontiolahden Lehmossa asuva Anna-Helena Kosela pelkäsi kiertoliittymän jyräävän matalaksi isänsä vanhan kivitalon. Nyt viimeisimmän tiedon mukaan näin ei käykään.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Anna-Helena Koselan (o.s. Halonen) suku on asunut Kontiolahden Lehmossa jo 1860-luvulta saakka. Kosela asuu puolisonsa Tonin kanssa omakotitalossa tontilla, jossa on myös remonttia odottava Anna-Helenan isän kivinen synnyintalo.

Tiesimme, että jotain tämmöistä hän mielessään pyörittelee.

Anna-Helena Kosela

– Tämä on aika tunneperäinen juttu, myöntää Kosela, joka on jännittänyt jo pidemmän aikaa kunnan suunnitelmia rakentaa liikenneympyrä Nevalantien ja Kylmäojantien risteykseen.

Kiertoliittymä tietäisi myös uutta väylää peltojen halki rautatien ali Vanhalle Nurmeksentielle. Hurjimmillaan liittymä olisi tiennyt isän kotitalon purkamista.

– Kun haimme samalle tontille rakennuslupaa omakotitalollemme, kaavoitusjohtaja kyllä hahmotteli ajatuksiaan liikenneympyrästä. Tiesimme, että jotain tämmöistä hän mielessään pyörittelee.

Pahin pelko ei toteudukaan

Nyt Kontiolahden kunta tulee Anna-Helena Koselaa vastaan, kertoo kaavoitusjohtaja Matti Moisala.

– Meillä on ollut monia vaihtoehtoja kiertoliittymän toteuttamiseen. Kunta on nyt ostanut toiselta puolelta talon, joten tilaa tulee sen verran, ettei kivitaloa tarvitse purkaa, paljastaa Moisala.

Kontiolahden kunnan kaavoituksesta suunnitteluavustaja Maija Parikka ja kaavoitusjohtaja Matti Moisala. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Anna-Helena Koselaa kuitenkin yhä jurppii se, että liikenneympyrä tulisi lähelle hänen kotiaan. Kosela myös epäilee, että risteävä liikenne olisi riski koululaisille.

– Mielestäni kiertoliitymän voisi perustaa vaikka Kylmäojantien ja Ruottisenahonkadun risteykseen. Se olisi parempi paikka.

Kaavoitusjohtaja Matti Moisala tiedostaa suunniteltujen uudistusten olevan usein vaikea pala maanomistajille.

– Kaavoitus on nykypäivänä haasteellista. Kun mennään yksityisten maiden käyttöä ratkomaan, herättää se tietysti monenlaisia tunteita.