Timo Harakka: Lenita Toivakka perusti verosuunnitteluyhtiön Belgiaan – minulla on mustaa valkoisella

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kiskaisi keskiviikon A-studiossa yllättäen paperinipun povaristaan ja sanoi niiden todistavan, että ministeri Lenita Toivakka (kok.) on Suomen osakeyhtiölain mukaan vastuussa belgialaisen verosuunnitteluyhtiön perustamisesta. Harakan yllättävä ulostulo oli jatkoa eduskunnassa eilen nähtyyn välikohtaukseen, jossa Lenita Toivakka syytti Harakkaa valehtelusta.

A-studio
Timo Harakka
Timo HarakkaYle

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) nosti yllättäen A-studiossa esiin epäilyksensä, että ministeri Lenita Toivakka (kok.) olisi harhauttanut eduskuntaa eilen kieltäessään osallisuutensa belgialaisyhtiön perustamiseen.

– Kun sanoin eilen eduskunnassa, että hän perusti tämän yhtiön, se on todellakin sananmukaisesti totta. Ja se, että hän sanoi, perustuslain 31 pykälää vastaan, minua valehtelijaksi kahteen kertaan ja kiisti tämän tosiasian, josta minulla on mustaa valkoisella, niin voidaan kysyä, onko hän harhauttanut eduskuntaa, Harakka sanoo.

Hän perusteli näkemystään ministerin osallisuudesta yrityksen perustamiseen seuraavanlaisesti:

– Lenita Toivakka perusti tällaisen - kuten hän itse myönsi - verosuunnitteluyhtiön Belgiaan. Hän oli sen yhtiön hallituksen jäsen, joka perusti tämän yhtiön. Suomen osakeyhtiölain mukaan hän on silloin vastuussa siitä, että tällainen yhtiö on perustettu, Harakka sanoo.

Zyskowicz: Toivakan pitäisi saada itse vastata syytöksiin

Ben Zyskowicz puolusti puoluetoveriaan Harakan yllätyshyökkäyksessä, vaikkei pidäkään Toivakan eduskunnassa esittämiä valehtelu-kommentteja sopivina.

– Minusta ei ole ihan reilua, että Timo Harakka on täällä (A-studiossa) todistamassa omia väitteitään tosiksi ja Lenita Toivakka ei ole täällä.

Zyskowicz jatkaa Lenita Toivakan kertoneen 2 prosentin omistuksestaan yrityksessä ja myös tähdentäneensä eduskunnan edessä, ettei ole yhtiön operatiivisessa toiminnassa mukana.

– Ymmärtäisin niin, että perheyrityksessä on aika yleistä, että perheenjäseniä merkitään hallituksen jäseniksi.

Harakan mukaan Toivakalla on osakeyhtiönlain mukainen vastuu ja valta joka tapauksessa.

– Mutta, jos hän on harhauttanut eduskuntaa niin on hyvä tietää mihin tämä johtaa, Harakka kysyy.

Harakka: Stubbin tapaus johti jatkotoimiin

Harakka muistuttaa, että ministeri Alexander Stubbin tapaus johti julkiseen anteeksipyyntöön, anteeksipyyntöön eduskunnassa ja asia käsiteltiin vielä eduskunnassakin.

– Mihin johtaa tämä Lenita Toivakan tapaus? Harakka kysyy.

Harakka toivoo, että asiaa ei tällaisenaan haudata.

– Minulle riittäisi se, että sen sijaan että minut leimataan valehtelijaksi niin tunnustetaan, että minä olen puhunut totta ja että tämä henkilö joka leimasi minut valehtelijaksi ei ole puhunut totta, Harakka kertoo.

Zyskowicz painotti vielä, että keskustelu pitäisi käydä Lenita Toivakan ollessa läsnä, jolloin hänellä on mahdollisuus itse kommentoida väitteitä.

A-studio yritti tavoitella ministeri Toivakkaa myöhään keskiviikkoillalla A-studio -lähetyksen jälkeen, muttei onnistunut saamaan ministeriä kiinni.