1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotaveteraanit

Uudenlainen veteraanipäivä: norssilaiset kutsuivat lotat ja veteraanit kouluun

Jyväskylän Normaalikoulussa on kehitetty uusimuotoinen Veteraanipäivän sisältö. Oppilaskunta järjesti pidennetyn ohjelmallisen aamunavauksen, johon kutsuttiin myös veteraaneja ja lottia. Päivän aikana veteraanit kiersivät luokissa kertomassa nuorille veteraanitoiminnasta ja viime sodista.

Jyväskylän normaalikoulu täyttää 100 vuotta. Juhlallisuuksia vietetään koko viikon ajan. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Jyväskylän veteraanien perinnetoimikunnan puheenjohtaja Matti Hyvärinen kertoo, että oppilaskunta tekee tapahtuman, joka suunnataan varta vasten nuorille. Ei siis veteraaneille, vaikka heitä kouluun kutsutaankin.

Pyritään tuomaan tämä jyväskyläläisiin muihin kouluihin.

Matti Hyvärinen

– Nythän Suomi on siirtymässä veteraaniajasta perinneaikaan ja sitä silmällä pitäen mietimme uusimuotoista nuorille suunnattua tapahtumaa. Ideana on se, että Norssin kanssa pilotoimme tapahtuman.

Tapahtuma aiotaan ensi vuonna järjestää muissakin Jyväskylän kouluissa.

– Ensi vuonna on Suomen juhlavuosi, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Jos tämä onnistuu hyvin niin pyritään tuomaan tämä jyväskyläläisiin muihin kouluihin ja mahdollisesti vieläkin laajemmin, visioi Matti Hyvärinen.

Lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Kalle Rantala kertoo, että veteraanipäivän suunnittelu alkoi talviloman jälkeen yläastelaisten kanssa. Kallen isoisä on ollut pitkään Saarijärven veteraaniyhdistyksen puheenjohtaja.

Juho soti neljä vuotta ja kahdeksan kuukautta

Yksi Normaalikoululle tulleista veteraaneista oli Juho Vuoristo. Hänen sotakomennuksensa kenttätykistörykmentti 14 riveissä kesti neljä vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Eihän me mitään pyhäkoulupoikia oltu sodassakaan.

Juho Vuoristo

– Hyökättiin kesällä 1941 saksalaisten kanssa Sallassa ja Kuusamon korkeudelta mentiin yli itärajan, muistelee Vuoristo jatkosodan alkuvaiheita.

Vuoden lopulla yhteishyökkäys Neuvostoliittoon jumiutui kolmeksi vuodeksi asemasotavaiheeseen.

– Jos ei puhdetöitä olisi ollut, niin oltaisiin oltu pökeröitä koko porukka. Eihän me mitään pyhäkoulupoikia oltu sodassakaan. Tuntemattoman sotilaan kun lukee, niin se on hyvin reaalinen ja totuudenmukainen.

– Ja kun murtuminen tapahtui 1944, niin mentiin Ihantalaan. Kun siellä loppuivat touhut, niin tultiin takaisin ajamaan vanhoja aseveljiä eli saksalaisia Jäämereen, kertoo Vuoristo sotakokemustensa loppuvaiheista.