Tilastokeskus selvitti: Kotitalouksille palautuu enemmän veroeuroja kuin vouti vie

Suomalaisten veronmaksajien julkisen talouden maksuja ja saamisia laskettaessa jäävät kotitaloudet keskimäärin voiton puolelle, Tilastokeskuksen lehdessä kirjoitetaan.

Kotimaa
meilahden sairaalan kiireitä.
Pyhälisät vääristävät julkisten ja yksityisten palvelujen suhdetta, katsoo työpolitiikkaan erikoistunut professori Pertti Koistinen.Kalevi Rytkölä / Yle

Suomalaiset kotitaloudet ovat keskimäärin saamapuolella, kun tarkastellaan, miten veroina kerätyt eurot palautuvat takaisin kotitalouksien hyödyksi, kirjoittaa yliaktuaari Mira Kajantie Tilastokeskuksen tuoreimmassa Tieto & Trendit (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen vuoden 2012 tietojen mukaan keskimääräinen kotitalous maksoi vuoden aikana erilaisina veroina reilut 18 000 euroa. Kotitalous puolestaan saa tulonsiirtoina ja hyvinvointipalveluina noin 21 000 euroa. Lukuihin ei ole laskettu mukaan infrastruktuurin, poliisin ja maanpuolustuksen kaltaisia yhteiskunnallisia palveluja.

Hyvinvointipalveluiden rahallisen arvon kotitaloutta kohden Kajantie laskee olevan noin 7 400 euroa. Siitä suurimman siivun muodostavat koulutuspalvelut, joita kotitalous saa 3 400 eurolla. Toiseksi eniten kotitaloudet saavat terveydenhoitopalveluita, joiden arvo on 3 200 euroa. Lasten päivähoidon ja vanhusten kotihoidon kaltaisia sosiaalipalveluita kotitalous taas saa 800 eurolla.

Kajantie arvioi, että keskimääräisen kotitalouden kulutusmenot lisääntyisivät vuodessa noin viidenneksellä, mikäli palvelut maksettaisiin kokonaan omasta pussista.

Sairaalassa potilaalle jää 5 prosenttia todellisesta hinnasta

Esimerkkeinä yksittäisistä hyvinvointipalveluista Kajantie nostaa esiin sairaalan ja kunnallisen kokopäivähoidon.

Vuonna 2012 vuorokausi sairaalan vuodeosastolla maksoi 740 euroa, josta potilaan maksettavaksi jäi lopulta 40 euroa. Kuukausi kunnallisessa kokopäivähoidossa taas olisi Kajantien mukaan maksanut reilut 1 000 euroa kuukaudessa lasta kohden, mutta kotitaloudelle lasku oli enimmillään 264 euroa.

Eniten verovaroin kustannetuista palveluista maksetaan elämän keskivaiheilla

Tilanne maksujen ja saamisten välilä kuitenkin vaihtelee merkittävästi kotitaloustyyppien ja elämänvaiheiden mukaan, eikä keskimääräisesti kaikkia palveluja käyttävää kotitaloutta ole olemassakaan, Kajantie huomauttaa.

Eniten verovaroin kustannetuista palveluista maksetaan elämän keskivaiheilla, jolloin verokarhun syleily on tiukimmillaan. Suurin tarve palveluille ja tulonsiirroille taas on lapsuudessa ja elämän ehtoopuolella, jolloin ansiotuloja ei ole.