RIA: Ukrainalaislentäjä Savtshenkon siirtoprosessi Ukrainaan alkanut

Ukrainalainen helikopterilentäjä tuomittiin Venäjällä yli 20 vuoden vankeusrangaistukseen osallisuudesta kahden venäläisjournalistin tappamiseen. On pidetty mahdollisena, että hänet vaihdettaisiin kahteen Ukrainan alueellaan vangitsemaan ja myöhemmin tuomitsemaan mieheen, jotka ovat sanoneet olleensa Venäjän armeijan sotilaita.

Ulkomaat
Nadija Savtshenko
Nadija SavtshenkoMaxim Shipenkov / EPA

Uutistoimisto RIA:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjä on aloittanut prosessin ukrainalaisen helikopterilentäjän Nadija Savtshenkon palauttamiseksi Ukrainaan. RIA siteeraa Savtshenkon asianajajaa, jonka mukaan prosessi on alkanut.

Venäjämieliset joukot vangitsivat Savtshenkon Itä-Ukrainassa kesäkuussa 2014. Häntä syytettiin myöhemmin osallisuudesta kahden venäläistoimittajan tappamiseen Itä-Ukrainan konfliktin aikana ja venäläinen oikeus tuomitsi hänet tapauksen johdosta maaliskuussa 22 vuoden vankeusrangaistukseen.

Savtshenko on kiistänyt kaikki syytteet.

Savtshenkon asianajaja Mark Feygin sanoi RIA:lle, että prosessi saattaisi kestää kuukaudesta kahteen.

– Olen saanut Savtshenkon lausunnon, jossa hän myöntyy siihen, että hänet palautetaan Ukrainaan, missä hän kärsii tuomionsa loppuun. Uskon, että siirtoprosessi on alkanut, Feygin sanoi.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on sanonut aiemmin, että hän ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat päässeet yksimielisyyteen Savtshenkon vapauttamisen päälinjoista.

Ukrainalainen oikeus tuomitsi aiemmin huhtikuussa kaksi Itä-Ukrainassa vangittua venäläissotilasta 14 vuoden vankeuteen. Vuoden 2015 toukokuussa Ukrainan separatistien valtaamalla Luhanskin alueella vangitut kersantti Aleksander Aleksandrov ja kapteeni Jevgeni Jerofejev todettiin syyllisiksi sodanlietsontaan ja terroristijärjestön avustamiseen.

He sanoivat olleensa Venäjän armeijan palveluksessa, mutta Venäjä on kiistänyt tämän.

On pidetty mahdollisena, että heidät vaihdettaisiin Savtshenkoon.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset