Itävalta hyväksyi uuden tiukan turvapaikkalain

Turvapaikanhakijoita saatetaan jatkossa käännyttää suoraan rajalta. Lisäksi oleskelulupien kestoa rajataan ja perheenyhdistämisen ehtoja kiristetään. Rajanylityspaikalle Italian rajalle suunnitellaan aitaa.

Turvapaikanhakijoita saapui junalla Sloveniasta Itävallan rajalle 16. helmikuuta. Kuva: Christian Bruna / EPA

Itävallan parlamentti hyväksyi keskiviikkona yhden Euroopan tiukimmista turvapaikkalaeista.

Uuden lain myötä hallitus voi julistaa maahan poikkeustilan, mikäli pakolaisten ja siirtolaisten määrä nousee äkillisesti ja sen katsotaan uhkaavan kansallista turvallisuutta.

Poikkeustilan aikana useimmat turvapaikanhakijat voitaisiin käännyttää suoraan rajalta. Käännytetyksi voisivat joutua myös sodan runtelemista maista kuten Syyriasta tulevat ihmiset.

Maahan pääsisivät vain sellaiset pakolaiset, joiden turvallisuus on vaarassa naapurimaassa tai joiden sukulaiset ovat jo ennestään Itävallassa. Jotkin ryhmät kuten alaikäiset ja raskaana olevat naiset eivät olisi uusien säännösten piirissä.

Turvapaikkahakemuksen voisi jatkossa jättää vain rajanylityspaikoille pystytettävissä järjestelykeskuksissa eikä enää poliisilaitoksilla.

Lisäksi parlamentti päätti tiukentaa jo aiemmin säädettyjä lakeja. Turvapaikanhakijoille myönnettävien oleskelulupien kestoa rajoitetaan enintään kolmeen vuoteen ja perheenyhdistämisen ehtoja kiristetään.

Tiukennukset saivat kritiikkiä

Oppositiopuolueet ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet jyrkästi uutta lakia. Human Rights Watch sanoo uutta lakia "iskuksi turvapaikanhakijoiden oikeuksille". Järjestön mukaan laki estää useimpia turvapaikanhakijoita saamasta reilua käsittelyä asialleen.

Sisäministeri Wolfgang Sobotkan mukaan Itävallalla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa, mikäli "monet muut EU-maat eivät tee osaansa" pakolaiskriisin hoitamiseksi.

– Emme voi kantaa koko maailman taakkaa, Sobotka sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Euroopan kahden keskeisen pakolaisreitin eli Balkanin ja Italian reittien varrella oleva Itävalta vastaanotti viime vuonna noin 90 000 turvapaikkahakemusta. Väkilukuun suhteutettuna määrä oli EU-maiden toiseksi suurin.

Suunnitteilla aita Italian rajalle

Itävalta kaavailee myös aidan pystyttämistä rajanylityspaikalle Brennersolassa Italian vastaisella rajalla. Tirolin osavaltion poliisin mukaan suunnitteilla on 370 metriä pitkä aita, jolla pyritään ohjaamaan siirtolaisten kulkua Alpeilla sijaitsevassa solassa.

Aidan rakentaminen riippuu kuitenkin vielä Sobotkan ja Italian sisäministerin torstaina pidettävistä neuvotteluista.

Itävalta on sanonut, että Italian pitää estää pakolaisten ja siirtolaisten kulku kohti Pohjois-Eurooppaa, tai Itävalta joutuu ottamaan käyttöön rajatarkastukset Brennersolassa.

Italian pääministeri Matteo Renzi on tyrmännyt Itävallan suunnitelmat ja sanonut niiden olevan "häpeämättömästi Euroopan sääntöjä vastaan".