Fiorinasta Cruzin varapresidenttiehdokas – Trump tyrmäsi saman tien

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kilpaileva teksasilaissenaattori julkisti varapresidenttinsä poikkeuksellisen aikaisin. Cruz hävisi tiistaina kaikki viisi republikaanipuolueen esivaalia.

USA:n presidentinvaali
Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva Ted Cruz tervehti kannattajiaan kampanjakiertueellaan.
Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva Ted Cruz tervehti kannattajiaan kampanjakiertueellaan New Yorkissa 6. huhtikuuta.Justin Lane / EPA

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta Yhdysvalloissa kilpaileva Ted Cruz on julkistanut varapresidenttiehdokkaansa keskiviikkona Indianapolisissa. Jos hänet valittaisiin puolueensa ehdokkaaksi, teksasilaissenaattorin varapresidentiksi tulisi aiemmin presidenttiehdokaskisasta vetäytynyt Carly Fiorina.

Fiorina oli ainoa nainen republikaanien ehdokaskisassa. Hän vetäytyi kamppailusta heikon menestyksen vuoksi helmikuussa. Hän ilmoitti maaliskuussa tukevansa Cruzia.

Cruz ilmoitti aiemmin antavansa lausunnon keskiviikkoiltapäivällä Indianapolisissa. Fiorinan varapresidenttiehdokkuudesta liikkui runsaasti huhuja jo ennen sen virallista julkistamista.

61-vuotiasta Fiorinaa ei ole koskaan äänestetty virkaan. Cruzin kampanja kuitenkin kehui häntä jo ennen ehdokkuuden virallista julkistamista.

– Carly on älykäs ja perillä asioista. Hän tuo mukanaan loistavaa taloustietämystä ja hän on nainen, Cruzin kampanjavirkailija sanoi.

Ilmoitus varapresidentistä epätavallisen aikaisin

Cruzin ilmoitus varapresidenttiehdokkaasta tuli epätavallisen aikaisin. Yleensä molemmat puolueet ovat julkistaneet varapresidenttiehdokkaan vasta kun puolueiden ehdokkaat ovat selvillä.

Carly Fiorina.
Carly Fiorina republikaanien väittelyssä tammikuussa 2016.Jim Lo Scalzo / EPA

Aikaista julkistusta on pidetty Cruzin yrityksenä selviytyä tiistaisesta esivaalihäviöstään, jolloin Trump voitti kaikki viisi itärannikon esivaalia. Cruz ei kuitenkaan enää voi saavuttaa Trumpin etumatkaa valitsijamiesten määrässä.

Jos Cruz voittaisi ensi tiistaina suuren määrän Indianan valitsijamiehistä, se voisi kuitenkin heikentää Trumpin mahdollisuuksia voittaa puolueensa ehdokkuus republikaanien heinäkuisen puoluekokouksen ensimmäisellä äänestyskierroksella.

Tiistain esivaalien jälkeen Trumpilla on 954 valitsijamiestä, Cruzilla 562 ja John Kasichilla 153, kertoo uutistoimisto AP, jonka laskuissa ovat mukana myös valitsijamiehet, jotka saavat itse päättää ehdokkaastaan. Ehdokkuuteen tarvittaisiin 1 237 valitsijamiestä.

Trump tyrmäsi valinnan täysin

Trump ehti jo ennen Fiorinan ehdokkuuden virallista julkistamista tyrmäämään Cruzin suunnitelman täysin.

– Ensinnäkin, hänen ei pitäisi nimetä ketään, koska hänellä ei edes ole mitään mahdollisuuksia, Trump sanoi Fox News -televisiokanavan haastattelussa.

– Carlyn nimeäminen on typerää, koska hän ei pärjännyt hyvin. Hänellä oli yksi hyvä väittely – ei muuten minua vastaan, koska minulla oli tahraton voittoputki väittelyissä – mutta hän saavutti yhden voiton pienemmässä väittelyssä ja siinä kaikki, Trump sanoi.

– Hän on mukava nainen, mutta luulen, että tämä ei auta Cruzia yhtään.

Lähteet: Reuters, AP, AFP