Kauppakadun pihakatu kohenee – monikäyttöiset siirtolavat kadulle tällä viikolla

Jyväskylän Kauppakadun kehittäminen pihakaduksi jatkuu uusilla ratkaisuilla tällä viikolla. Kadulle asennetaan käteviä viher- ja oleskelulavoja sekä istutusruukkuja. Kadulle tulee myös uusia kalusteita ja taidetta. Työt valmistuvat 21 toukokuuta mennessä.

tiesuunnittelu
Havainnekuva Kauppakadun yläpään pihakadusta kesällä 2016.
Havainnekuva Kauppakadun yläpään pihakadusta kesällä 2016.VSU Maisema-arkkitehdit Oy

Viihtyisyyttä lisätään muun muassa teräksisten istutus- ja nurmikkolavojen, ruukkuistutusten sekä keskitettyjä kokonaisuuksia muodostavien oleskeluryhmien avulla.

Viher- ja oleskelualueet on suunniteltu muunneltaviksi ja niiden sijoittelua voidaan säätää kesän kuluessa. Corten-teräksestä valmistetut lavat tuodaan suoraan suunnitelluille paikoilleen ja täytetään siellä. Istutusruukut täytetään Gummeruksenkadun ja Cygnaeuksenkadun välisellä katualueella, josta valmiit istutuselementit siirretään suunnitelluille paikoilleen.

Kasvit istutetaan, kun lavat ja ruukut on täytetty ja siirretty paikoilleen. Katualueella tehtävistä istutustöistä saattaa aiheutua katuosuuden käyttöön haittaa, joka on luonteeltaan tilapäistä.

Valmista Yläkaupungin yöhön mennessä

Pihakadun uusi ilme valmistunee Yläkaupungin Yöhön eli 21. toukokuuta mennessä. Kesäkukat istutetaan varmuuden vuoksi vasta kesäkuun alussa, jotteivät ne vahingoitu yöpakkasissa. Alueelle istutetaan lähes 30 eri kasvilajiketta. Istutuksiin tulee kasvien nimikyltit.

Pihakatutilaa tarjotaan myös yritysten käyttöön. Alueen kivijalkayrittäjiä on keväällä kannustettu toimimaan myös liikkeidensä edustoilla.

Katualueen rakenteet sijoitetaan niin, että pelastusreitit pysyvät avoimina.

Monikäyttöisillä ja siirrettävillä lavoilla pihakatu syntyy ja muuntuu helposti.
Monikäyttöisillä ja siirrettävillä lavoilla pihakatu syntyy ja muuntuu helposti.VSU Maisema-arkkitehdit Oy

Uusia katukalusteita ja taidetta

Pihakadun pyörätasku- ja ajoratamerkinnät maalataan uusiksi, jotta ne huomattaisiin paremmin. Pysäköintipaikkoja, pyörätelineitä ja roskakoreja lisätään viime kesästä.,

Iloa ja huumoria harmaaseen kadunpintaan luo taiteilija Jukka Silokunnas. Infograafiset maalaukset ohjaavat myös kulkemista katualueella.

Taidemuseon edustalle sijoitetaan taiteilija Jussi Heikkilän teos Matkalla, joka on osa isompaa Selkälokille-teoskokonaisuutta.

Pihakatualueen lopullinen toteutus hioutuu jatkosuunnittelussa ja tulevaisuudessa saatavien kokemusten perusteella. Ensi elokuussa tehdään palautekysely tulevan kesän kokemuksista.

Jalankulkija on kuningas

Pihakatu on jalankulkijoille ja autoille tarkoitettu yhteinen katu. Jalankulkija saa liikkua pihakadun kaikilla osilla niin, että ei tarpeettomasti estä ajoneuvoliikennettä.

Pihakadulla autoilijoiden ja pyöräilijöiden on annettava jalankulkijalle esteetön kulku. Ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi eikä saa ylittää 20 kilometriä tunnissa.

Pihakadulla saa pysäköidä merkityllä pysäköintipaikalla. Polkupyörän, mopon ja vammaisen pysäköintiluvalla varustetun ajoneuvon saa parkkeerata pysäköintipaikan ulkopuolelle, jos se ei haittaa kohtuuttomasti pihakadulla liikkumista.