Toivakka MTV:lle: Pyydän anteeksi, että olen johtanut harhaan

Lenita Toivakka myöntää olleensa juridisesti vastuussa Belgiaan perustetun holdingyhtiön perustamisesta.

Kotimaa
Lenita Toivakka.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.Petteri Paalasmaa / AOP

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) pahoittelee Belgiaan perustettuun yhtiöön liittyviä puheitaan. Toivakka pyysi tänään torstaina MTV3:n Huomenta Suomi (siirryt toiseen palveluun)-lähetyksessä anteeksi sitä, että on johtanut harhaan sanomalla, ettei ole ollut mukana perheyrityksensä toiminnassa holdingyhtiötä perustettaessa.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka syytti tiistaina eduskunnassa Toivakkaa verosuunnitteluyhtiön perustamisesta Belgiaan. Toivakka kiivastui syytoksistä ja syytti Harakkaa eduskunnassa valehtelusta. Toivakka kiisti olleensa henkilökohtaisesti minkäänlaisissa järjestelyissä mukana.

Harakka toisti syytöksensä eilen keskiviikkona Ylen A-Studiossa sanoen, että voi todistaa, että Toivakka on ollut Suomen osakeyhtiölain mukaan vastuussa belgialaisyhtiön perustamisesta.

– Totta on se, että juridisesti ja nimellisesti, koska olin tuolloin vielä yhtiön hallituksen jäsen, olen vastuussa kaikista päätöksistä, mitä tämä yhtiö on tehnyt, Toivakka sanoi tänään torstaina MTV3:n Huomenta Suomessa.

Olen pahoillani ja pyydän anteeksi, että olen johtanut tällä lauseella harhaan.

Lenita Toivakka

Toivakka kuitenkin korosti, että ei ole ollut mukana perheyhtiönsä operatiivisessa toiminnassa eikä aktiivisesti perustamassa belgialaisyhtiötä.

– Pyydän anteeksi, jos olen johtanut harhaan tällä roolillani sanomalla, että en ole ollut mukana, koska tietenkin, kun asiaa katsotaan juridisessa mielessä, olin yhtiön hallituksen jäsen ja vastuussa kaikesta toiminnasta, Toivakka jatkoi.

– Olen pahoillani ja pyydän anteeksi, että olen johtanut tällä lauseella harhaan, hän toisti.

Toivakan mukaan belgialaisyhtiö perustettiin tilanteessa, jossa Toivakan yrityksen osittain omistama kauppakeskus oli määrä myydä ulkomaiselle omistajalle. Kauppa ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

Toivakka sanoi myös pyytäneensä Timo Harakalta anteeksi sitä, että käytti sopimatonta sanaa eduskunnassa. Valehtelusta syyttäminen on eduskunnan etiketin vastaista.