Kelan johtaja vapauttaisi apteekkien kilpailun – "Posti leikkaa jo nurmikoita, eiköhän se vie kohta lääkkeitäkin"

Apteekkarit karsastavat ajatusta lääkemyynnistä terveyskioskeissa tai lääkäriasemilla, koska neuvonta lääkkeiden oikeanlaiseen käyttöön on nyt apteekeissa.

Ylen aamu
Liisa Hyssälä ja Merja Hirvonen.
Kelan pääjohtaja, entinen ministeri Liisa Hyssälä esittää apteekkialan avaamista kilpailulle. Mitä kilpailusta seuraisi - ja mitä sanovat apteekkarit? Hyssälän seurana aamu-tv:n pöytässä Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Liisa Hyssälä on esittänyt apteekkialan avaamista (siirryt toiseen palveluun) kilpailulle. Ylen aamu-tv:ssä Hyssälä jatkoi ehdotuksensa perustelua. Hän haluaisi lääkemyynnin apteekkien lisäksi lääkäriasemille, sairaaloille ja terveyskioskeille.

– Olisiko mahdollista vapauttaa alaa niin, että esimerkiksi nuoret valmistuvat proviisorit voisivat yrittäjäriskillä perustaa apteekin, kuten nuoret lääkärit yksityisaseman? Minusta se olisi tätä päivää.

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen ei usko, että kilpailuttaminen auttaisi ylläpitämään apteekkien maanlaajuista verkostoa. Hirvonen korostaa, että apteekeilla on tärkeä neuvojan rooli: suomalaisten on osattava käyttää lääkkeitään oikein. Kuinka tämä palvelu säilyisi, jos lääkkeiden myynti hajautuisi jopa markeitteihin saakka, Hirvonen pohtii.

Hyssälä ei pelkää asiantuntijoiden loppuvan kesken, koska "koulutettuina on yli 2 000 proviisoria". Syrjäseutujen lääkehuollon Hyssälä uskoo hoituvan - viimeistään lakivelvoitteiden avulla.

– Jo nyt [lääke]asioita on hoidettu autoilla ja verkon kautta. Posti leikkaa jo ruohoa, niin eiköhän se vie kohta lääkkeitäkin.