Euroeroa haluava Väyrynen toivoo kahta valiokuntaa kansalaisaloitteensa käsittelyyn

Eduskunta aloittaa torstaina keskustelun europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan Suomen eroa eurosta ja kansanäänestystä asiasta. Väyrynen ihmettelee aloitteestaan syntynyttä keskustelua.

Kotimaa
Paavo Väyrynen Turun pääkirjaston edessä.
Paavo VäyrynenYrjö Hjelt / Yle

Eduskunta keskustelee torstaina Väyrysen kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan Suomen eroa eurosta ja kansanäänestystä asiasta. Väyrynen on toivonut poikkeuksellisesti, että perustusvaliokunnan käsittelyn lisäksi aloitteeseen tulisi myös talousvaliokunnan lausunto.

Eduskunnan puhemiesneuvosto esittänee, että aloite käsiteltäisiin perustuslakivaliokunnassa.

Helsingin Sanomat arvioi torstaina, että Väyrysen vaatimus lakialoitteen erityiskohtelusta on ennennäkemätön eduskunnan historiassa. Väyrysen mukaan euroeron arvioiminen on myös talousasia ja siksi kuuluu sisältönsä puolesta osin talousvaliokunnan käsiteltäväksi.

Neuvoston ohjeistaminen harvinaista

Helsingin Sanomien mukaan Väyrynen on lähettänyt alkuviikolla puhemiesneuvostolle kirjeen, jossa hän ohjeisti jatkokäsittelystä. Lehden mukaan kukaan ei tätä ennen ole yrittänyt ohjeistaa neuvostoa. Väyrynen on yllättynyt siitä, että kirjeen tiedot ovat tulleet julkisuuteen.

– Tarkoitukseni ei ollut julkaista kirjettä. Kansalaisaloitteen käsittelystä on syntynyt erikoinen kohu. Kysymys on siitä, missä eduskunnan valiokunnassa aloite tulisi käsitellä, Väyrynen kommentoi tiedotteessaan.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on saanut kansalaisaloitteelleen yli 53 000 allekirjoittajaa.

Tähän mennessä vain yksi kansalaisaloite on mennyt läpi eduskunnassa. Se koski tasa-arvoista avioliittoa.