Askeleet sen paljastavat: Kuopio on Suomen leppoisin kunta

Kuopiolaisilla ei ole kovinkaan kiire, jos mittarina käytetään kävelynopeutta. Yhtä leppoisa kävelytahti on havaittu maailmalla muun muassa Sveitsin Bernissä ja Brasilian Rio de Janeirossa. Nopeimmin Suomessa askeltavat loviisalaiset ja hyvinkääläiset.

Kotimaa
Katusoittaja Kuopion kävelykadulla yöllä.
Suomalaisten kävelynopeuksia verrattiin toisiinsa Yle Prisma Studion leikkimielisessä tutkimuksessa.

Suomen leppoisin kunta on Kuopio, paljastuu Ylen Prisma Studio -ohjelman leikkimielisestä tutkimuksesta. Ohjelma keräsi kevään aikana ison määrän walkfie-kävelyvideoita eri puolilta Suomea, joissa mitattiin kaupungilla kävelevien ihmisten askeltiheyttä.

Ei ole semmoista tekokiirettä.

Juha Leppäkoski

Esikuvana olivat kansainväliset tutkimukset, joissa ihmisten kävelynopeutta on tutkittu eri puolilla maailmaa. Suomessa kevyemmällä otteella toteutettuun tutkimukseen osallistuivat myös itse asukkaat, jotka saivat kävelyn lomassa kuvata omia jalkojaan.

Kuopiolaisten kävelynopeus osoittautui koko Suomen leppoisimmaksi. Kuopiolaiset koehenkilöt etenivät 81,1 askelta minuutissa, kun koko Suomen keskiarvo oli 107,5 askelta minuutissa.

Kuopiossa bussi odottaa

Kuopion maine leppoisana kaupunkina on jo ennestään tuttu. Sen sijaan esimerkiksi toisessa lupsakkana kaupunkina tunnetussa Joensuussa askelten tahti on selvästi kiihkeämpi eli 114 askelta minuutissa. Kuopion jälkeen leppoisinta vauhtia edettiin Iissä, Sevettijärvellä, Kouvolassa ja Kangasniemellä.

Kuopiolaiset itse eivät tunnu olevan tuloksesta ihmeissään. Vantaalta 27 vuotta sitten Kuopioon muuttanut, torikauppias Juha Leppäkoski kertoo vierailevansa synnyinseudullaan harvakseltaan, ja havainneensa askelluksen nopeuseron.

– Helsingissä on aina hyvin kiireisen oloista. Ihmisillä on kireä ja hymytön ilme päällä, kun bussiin juostaan. Meillä bussi odottaa, ei ole semmoista tekokiirettä, Leppäkoski vertaa.

Helsingissä voi jäädä jalkoihin

Prisma Studion toimitussihteeri Tiia Nurmilaakson mukaan kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että askelten tahti on sitä kiivaampi, mitä suurempi kunta on. Suomessa listan kärkipäähän nousi Helsingin sijaan kuitenkin kaksi pienempää paikkakuntaa, Hyvinkää (125,6 askelta minuutissa) ja Loviisa (129,4 askelta minuutissa).

Aika moni kokee ehkä, että jää jalkoihin.

Tiia Nurmilaakso

– Kaikki kansainvälisesti leppoisimmat paikat eivät ole myöskään pieniä. Esimerkiksi Kuopion kanssa samassa tahdissa kävellään Sveitsin Bernissä tai Brasilian Rio de Janeirossa, Nurmilaakso huomauttaa.

Pienemmältä paikkakunnalta Helsingissä käyvä saattaa kuitenkin havaita äkkiä askelluksen nopeuseron. Nurmilaakso on itsekin Helsinkiin muualta muuttanut, ja tunnistaa havainnon.

– Aika moni kokee ehkä, että jää jalkoihin.

Tutkimusten mukaan kävelytahti näyttää kiihtyneen maailmanlaajuisesti. Tutkijoiden mukaan syitä tähän ovat muun muassa stressi ja kännykässä roikkuminen.