1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin kuningas: Autan hallitusta vaikeissa tilanteissa

Kuningas Kaarle XVI Kustaa kertoo syntymäpäivähaastattelussaan auttaneensa ratkaisevalla tavalla Ruotsin ja Saudi-Arabian välille viime vuonna puhjennessa diplomaattisessa kiistassa.

Ulkomaat
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa.
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa tuoreimman lapsenlapsensa nimenjulkistustilaisuudessa Tukholmassa 21. huhtikuuta.Henrik Montgomery / EPA

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää vappuaattona 70 vuotta. Tämän kunniaksi Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) julkaisee hänen haastattelunsa, jossa kuningas kertoo työstään.

Kaarle-kuningas kertoo olevansa silloin tällöin maan hallituksen apuna, kun ulkopolitiikassa syntyy hankalia tilanteita.

Hän mainitsee esimerkkinä Saudi-Arabian kanssa viime vuonna puhjenneen diplomaattisen kiistan. Ulkoministeri Margot Wallström (sd.) arvosteli kovin sanoin Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta ja luonnehti maata diktatuuriksi, jossa käytetään keskiaikaisia rangaistusmetodeja.

Saudi-Arabia kutsui kotiin Tukholman-lähettiläänsä ja esti Wallströmiä puhumasta Arabiliiton kokouksessa. Kiista oli katkaisemassa myös maiden välisen sotilasmateriaaliyhteistyön.

Tässä tilanteessa Ruotsin hallitus pyysi kuningasta apuun. Kuningas lähetti kirjeen Saudi-Arabian kuninkaalle Salman bin Abd al-Azizille. Kaarle Kustaa uskoo, että kirje ratkaisi ongelman.

Hän ei paljasta kirjeen sisältöä. Sanomalehti Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan siinä ei kuitenkaan ollut anteeksipyyntöä.

– Nämä asiat tapahtuvat hiljaisuudessa, niistä ei sovi keskustella. Hiljainen diplomatia on ainoa, mikä sopii tämänkaltaisiin tilanteisiin, kunigas kertoo haastattelussa.

Kuninkaan mukaan vastaavanlaisia tilanteita on ollut muitakin. Hänen mielestään diplomaattiset tehtävät ovat hyvin antoisa osa kuninkaan työtä.

– Se, että on mahdollisuus ja luottamus, sen varaan kaikki perustuu - suhteisiin ja kontakteihin. Juuri siksi valtiovierailuja tehdään, hän kertoo.

Lähteet: SVT

Lue seuraavaksi