Ylen kysely: Li Andersson vahvoilla vasemmistoliiton johtoon

Li Andersson on puoluevaltuuston jäsenten suosikki vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Ylen kyselyt paljastavat myös, että piirien puheenjohtajien ja puolueen kansanedustajien keskuudessa Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen keräävät molemmat kannatusta. Nykyisen puheenjohtajan Paavo Arhinmäen seuraaja valitaan kesäkuussa.

politiikka
Li Andersson.
Li Andersson.Petteri Paalasmaa / AOP

Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen keräävät selvästi enemmän kannatusta vasemmistoliiton vaikuttajien piirissä, kuin kolmantena ehdokkaana puolueen puheenjohtajaksi pyrkivä Jari Myllykoski. Puheenjohtajakisan tilanne käy ilmi Ylen vasemmistoliiton vaikuttajille tekemästä kyselystä.

Yle kysyi puheenjohtajasuosikkia vasemmistoliiton puoluevaltuuston varsinaisilta jäseniltä, piirien puheenjohtajilta ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmältä.

Grafiikka

Anderssonin kannatus on vankin puoluevaltuuston jäsenten keskuudessa. Puoluevaltuustossa on 50 jäsentä, ja heistä 27 ilmoitti Anderssonin suosikikseen. Se tarkoittaa tässä ryhmässä yli 60 prosentin kannatusta.

Aino-Kaisa Pekonen keräsi yhdeksän kannattajaa, ja Jari Myllykoski sai vain yhden kannattajan.

Mielipiteensä kertoi 44 puoluevaltuuston varsinaista jäsentä. Heistä seitsemän ei osaa sanoa suosikkiaan tai ei halunnut vastata kysmykseen. Yle ei tavoittanut kuutta puoluevaltuuston jäsentä.

Grafiikka

Vasemmistoliiton piirien puheenjohtajilta kysyttäessä suosikiksi nousi Aino-Kaisa Pekonen kuudella kannattajalla. Li Anderssonin nimesi suosikikseen viisi piirin puheenjohtajaa. Jari Myllykoski jäi ilman tukijoita.

Kaksi puheenjohtajaa 15:stä ilmoitti ettei osaa tai halua kertoa suosikkiaan. Yle ei tavoittanut kahta piirin puheenjohtajaa.

Grafiikka

Vasemmistoliiton kansanedustajista neljä kertoi suosikikseen Li Anderssonin. Kolme kansanedustajaa kannattaa Aino-Kaisa Pekosta.

Neljä tavoitettua kansanedustajaa ei halunnut kertoa kantaansa. 12:stä vasemmistoliiton kansanedustajasta Yle tavoitti 11.

Vasemmistoliitto järjestää puheenjohtajasta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen 16.5. - 3.6. Puheenjohtaja valitaan vasemmistoliiton puoluekokouksessa, joka pidetään Oulussa 10. - 12. kesäkuuta.