Hyppää sisältöön

Nettilataajaksi epäilty ja elokuvayhtiöt vastakkain oikeudessa – "Tämä saattaa olla koepallo"

Helsingin markkinaoikeudessa on kuultu maanantaina yksityishenkilöä, jonka epäillään rikkoneen tekijänoikeuksia levittämällä muun muassa tv-ohjelmia vertaisverkossa. Tapauksen vuoksi esille on noussut uumoiluja, että korvausvaatimuskirjeiden lähettäminen yleistyy. Elokuvalevittäjä Scanboxin johtoon kuuluva Torben Thorup Jørgensen sanoo, että kirjeitä lähetetään niin kauan kuin piratismi on laaja ongelma.

Markkinaoikeudessa Helsingissä käsitellään tänään maanantaina oikeusjuttua, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tilaisuudessa kuullaan yksityishenkilöä, jonka epäillään rikkoneen tekijänoikeuksia levittämällä muun muassa tv-ohjelmia vertaisverkossa.

Vastapuolella ovat Scanbox, yksi Pohjoismaiden suurimmista elokuvalevittäjistä ja Crystalis, joka valvoo yhdysvaltalaisen Starz-tuotantoyhtiön tekijänoikeuksia.

Elokuvien ja tv-sarjojen tekijänoikeudet omistavat yhtiöt haluavat puuttua laittomaan lataamiseen entistä tiukemmin. Tekijänoikeuslaki mahdollistaa sen, että yhtiöt voivat pyytää markkinaoikeudelta päätöstä, jolla teleoperaattori antaa epäillyn tekijänoikeudenloukkaajan tiedot yhtiölle.

Yhtiöt ovat pyytäneet tietoja entistä enemmän, ja tuhannet ihmiset ovat saaneet korvausvaatimuskirjeitä. Markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkolan mukaan tietopyyntöhakemuksia tuli markkinaoikeuteen viime vuonna 220. Vuonna 2014 määrä jäi muutamaan kymmeneen. Yhdessä pyynnössä voi olla kymmeniä tai satoja IP-osoitteita.

– Yritämme saada ihmiset maksamaan sisällöistämme, jotka laillisesti omistamme, ja joihin meillä on tekijänoikeus Suomessa, perustelee Scanboxin tv- ja videotiedostojen myynnistä vastaava johtaja Torben Thorup Jørgensen.

Hän uskoo, että kirjeitä lähetetään lyhyen ajanjakson verran.

– Niin kauan kuin ongelma on tässä mittaluokassa, jatkamme kirjeiden lähettämistä. Toivon, että ihmiset lopettavat piraattisivujen käytön pian ja käyttävät laillisia sivustoja, hän muotoilee.

Kirjeitä kolahtelee postiluukuista koko ajan

Korvausvaatimuskirjeitä on lähetetty tuhansille ihmisille.

Korvausvaatimuskirjeitä lähetetään Scanboxia edustavasta Hedman Partners -asianajotoimistosta nyt enemmän kuin sata viikossa, kertoo yhtiön lakimies Joni Hatanmaa.

– Kirjeet ovat olleet tehokkaita, hän kuvailee.

Kirjeissä vaadittujen hyvityssummien suuruus vaihtelee 600 eurosta 1 500 euroon oikeudenomistajaa kohden. Hatanmaan mukaan on yksi tai kaksi tapausta, joissa summa on yli 3 000 euroa.

"Saattaa olla koepallo"

Ylituomari Kimmo Mikkola kuvailee maanantaisen suullisen kuulemisen olevan oikeuden kannalta "kuin mikä tahansa vahingonkorvausoikeudenkäynti", jonka taustalla tosin on kirjekampanja.

– Tämä saattaa olla koepallo. Jos kantajan vaatimukset menestyvät, voi olla, että useampia juttuja laitetaan vireille, Mikkola arvioi viihdealan yritysten suunnitelmia.

Tällä hetkellä markkinaoikeudessa on vireillä viisi juttua, joissa vaaditaan vahingonkorvausta sillä perusteella, että materiaalia epäillään levitetyn kysymättä lupaa oikeuksienomistajalta. Jos oikeusjuttujen määrä lähtee yllättäen kasvuun, on vaarana, että tuomioistuin ruuhkautuu ja käsittelyajat pitenevät.

– Tällä hetkellä markkinaoikeuden käsittelyajat ovat kohtuulliset, keskimäärin kuusi kuukautta. Tavoite on, ettei mikään juttu vie yli vuotta, Mikkola kuvailee.

Kuka käytti verkkoa?

Tänään käsiteltävässä jutussa on kyseessä vahingonkorvauskanne, joten kantajan eli yhtiöiden on kyettävä yksilöimään henkilö, joka vahingon on aiheuttanut. Ylituomari Mikkola kuvailee mutkikkaaksi asiaksi sen selvittämistä, kuka verkkoa käytti. Esimerkiksi kerrostalossa vaikkapa naapuri voi käyttää toisen asunnon avointa internetyhteyttä. Yhteyden voi suojata salasanalla.

Tänään käsiteltävässä oikeusjutussa vastaaja vaatii kanteen hylkäämistä. Hän kiistää jakaneensa teoksia yleisölle. 

"Vaatimuskirjeiden lähettäminen voi yleistyä"

Lakitoimisto Turre Legal on edustanut korvausvaatimuskirjeen saaneita ihmisiä. Sovittelujuttuja on ollut satoja, kertoo lakimies Jussi Kari. Hänen mukaansa neuvotteluissa korvaussummista on päästy sopuun jopa kymmeniä prosentteja pienemmistä summista, kuin alun perin oli vaadittu.  

Kari arvioi, että jos laittomasta jakamisesta syytetty tuomitaan markkinaoikeudessa, korvausvaatimuskirjeiden lähettäminen yleistynee. Tietoyhteiskuntapuolueeksi itseään kuvailevan piraattipuolueen varapuheenjohtaja Janne Paalijärvi pitää sitä uhkana.

– Muutaman sadan euron maksaminen voi useissa tapauksissa tuntua järkevämmältä kuin pitkä ja kallis oikeusprosessi, Paalijärvi arvostelee.

Ylituomari Kimmo Mikkola arvioi, että oikeus antaa ratkaisunsa asiasta kuukauden kuluessa.

muokattu 2.5. klo 18.45: Poistettu alaotsikosta lause, jonka mukaan Suomessa käsiteltäisiin nyt ensimmäistä kertaa oikeudessa elokuvien laitonta jakamista vertaisverkossa.

.
.