Hyppää sisältöön

Pyhän Antoniuksen tuli oli hirveä tauti

Pyhän Antoniuksen tuli oli historiallinen sairaus, joka esiintyi Euroopassa lähinnä keskiajalla.

Mika Pekkola.
Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen kirjavieraana Mika Pekkolan ja púheen hänen teoksensa Pyhän Antoniuksen tuli.

– Sairastuneet joutuivat houreiden ja harhojen valtaan ja tuntuivat täysin menettäneen järkensä. He kärsivätmyös muun muassa vapinasta ja kaatumataudin kaltaisista oireista. Taudin syy oli pitkään tuntematon, Mika Pekkola sanoo.

Kertoja on nuori lääketieteen tohtori Simon Hoffman. Hänet lähetetään tutkimaan salaperäistä tautia, jota kutsuttiin nimellä Pyhän Antoniuksen tuli. Hoffman joutuu kamppailemaan vallanpitäjiä ja uskonnollisia kiihkoilijoita vastaan.

Pekkola on filosofian tohtori, joka on erikoistunut yleiseen historiaan. Hänen esikoisromaaninsa Aamun kirkastus käsitteli kiihkouskonnollisuutta. Tässäkin kirjassa teemoina ovat uskonnollinen fanaattisuus ja vallankäyttö.

Kirja sijoittuu keskiaikaiseen Lounais-Saksaan uskonsotien kynnykselle. Silloin protestanttisuus ja katolilaisuus taistelivat ihmisten sieluista.

– Romaani on myös yhteiskunnallinen, koska silloin oli myös kristillisiä uudistusliikkeitä, jotka eivät kritisoineet pelkästään uskonnollista valtaa. Nämä kapinoivat myös yhteiskunnallista vallankäyttöä, keisareita, kauppiaita ja muita sortajia vastaan, Pekkola kertoo.

Tauti on Pekkolan mukaan jonkinlainen haava tai halkeama, joka nostaa pintaan yhteisössä normaalisti näkymättömiä asioita uudella tavalla.

– Syntyvät konfliktit paljastavat valtaa, sillä vallan täytyy vakiinnuttaa oma oikeutuksensa, tai muuten se saattaa kumoutua. Tauti murtaa rutiinit eivätkä totunnaisuudet enää toimi. Silloin joudutaan aivan toisenlaiseen maailmaan, Pekkala kuvaa.