1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Nuoret fanittavat kiihkeästi, vaikka idolit vaihtuvat nopeasti

Nuoret ottavat usein mallia idoleistaan. Esikuvia jäljittelemällä nuoret hakevat omaa itseään ja vahvuuksiaan, sanoo nuoriso-ohjaaja.

ilmiöt
One Direction -yhtyeen faneja Helsingin olympiastadionin parkkipaikalla.
Helsingin olympiastadionin edusta täyttyi keikkaa odottavista One Direction -faneista 27. kesäkuuta.Yle

Nuorisotalo Holarilla nuoret leipovat sämpylöitä. Tänään tehdään hampurilaisia alusta loppuun. Nuorten joukossa häärii nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen, tosin häntä ei ainakaan pukeutumisen perusteella nuorista erota.

– Jääkiekko on suurin intohimoni. Jos minulla on päälläni vaikka NHL-joukkue Chicago Blackhawksin lippis tai paita, niin nuoret voivat tulla sanomaan minulle, että hei, ne hävisivät viime yönä tai muuta. Meillä löytyy aina siitä yhteinen puheenaihe, Korhonen kertoo.

Korhonen on työskennellyt nuoriso-ohjaajana 15 vuotta. Hän sanoo, että osa nuorista jäljittelee idoleitaan hyvin tarkasti ja esikuvia seurataan jatkuvasti.

– Jos vertaa 15 vuoden taakse ja tähän päivään, niin nykyisin nuoret saavat idoleista enemmän tietoa, koska nettimaailma on jatkuvasti käsillä puhelimessa. Se näkyy nuorissa. Suomalaiset idolit tuovat faneilleen erilaisia sananparsia ja nuoret käyttävät samanlaista kieltä, mutta selkeimmin se näkyy pukeutumisessa.

Esikuvia seurataan entistä kiihkeämmin

Korhonen näkee, että esikuvia jäljittelemällä nuoret hakevat omaa itseään ja omia vahvuuksiaan. Idolit voivat kuitenkin vaihtua nopeasti.

One Directionin keikalle liput maksoivat niin paljon, että oli pakko tehdä töitä.

Nea Parpala

– Tällä hetkellä nuorten elämä muodostuu niin nopeista sykleistä, että fanitukset eivät välttämättä kestä hirvittävän kauan, mutta se on tosi intensiivistä, jos jotain ruvetaan fanittamaan. Konserttiin on päästävä, ja sen eteen he ovat valmiita näkemään myös vaivaa, Korhonen sanoo ja katsoo nauraen vieressään puuhastelevaa Nea Parpalaa.

16-vuotiaan Parpalan esikuvia ovat suomalaiset iskelmätähdet ja ulkomaiset suuruudet kuten brittiläis-irlantilainen poikabändi One Direction.

– Niillä on hyviä biiisejä, joita on helppo laulaa. Voin lainata niitä kappaleita tai yrittää tehdä niistä omanlaisiani, Parpala kertoo.

Nuori seisoo koulun pihalla.
Kajaanilainen Nea Parpala haluaa tavata esikuviaan myös kasvotusten. Silloin hän soittaa keikkajärjestäjälle tai managerille ja pyytää tapaamista.Tiia Korhonen / Yle

– One Directionin keikalle liput maksoivat niin paljon, että oli pakko tehdä töitä. Olen kesän aina torilla töissä, niin siitä piti laittaa vähän sivuun. Keikka oli Helsingissä, siellä oli tosi paljon porukkaa, joten jonotusta oli tosi paljon. Mutta se oli tosi hyvä, kannatti maksaa, Parpala jatkaa nauraen.

Tällä hetkellä nuorten elämä muodostuu niin nopeista sykleistä, että fanitukset eivät välttämättä kestä hirvittävän kauan.

Reima Korhonen

Kotimaisia esikuviaan Parpala pyrkii tapaamaan kasvokkain. Se onnistuu, kun ottaa yhteyttää keikkajärjestäjään tai manageriin, Parpala kertoo.

– Jos keikka on ikärajallinen ja haluan nähdä jonkun, niin yleensä se onnistuu ennen keikkaa tai pääsen katsomaan soundcheckiä. Viimeksi kävin katsomassa Jonna Tervomaata, pääsin silloin seuraamaan soundchekiä. Silloin artistit jäävät myös juttelemaan minulle. Se on jännää, jos en ole ennen nähnyt, mutta jos olen nähnyt aiemmin, niin silloin voi jutella vähän niin kuin kaverille, Parpala kertoo.

Esikuvista hyviä ja huonoja vaikutteita

Nuoriso-ohjaaja Reima Korhosen mukaan esikuvien jäljittelyssä on sekä hyviä että huonoja puolia. Miinuspuolena hän pitää esimerkiksi päihdekulttuuria, siksi idoliasemassa olevan pitäisi miettiä tarkasti, miten asioita tuo julki.

– Mielestänipositiivista on se, että tällä hetkellä nuorilla on esikuvina huippukohteita. Esimerkiksi Anssi Kelalla on erittäin teräviä kirjoituksia netissä ja hän käyttää nuorten hallussa olevaa sosiaalista mediaa tehokkaasti. Nuorista artisteista Robin on monen nuoren esikuvana, ja hän on positiivinen ja jalat maassa oleva idoli, Korhonen pohtii.

Robin.
Nuoriso-ohjaaja Reima Korhosen mukaan Robin on hyvä idoli nuorille, koska hän on positiivinen.Miia Roivainen / Yle

Korhosen mukaan esikuvien valintaan vaikuttaa paljon myös nuoren kaveri- ja ystäväpiiri. Samanhenkiset nuoret hakeutuvat toistensa seuraan. Aikuisten sanomisilla ei ole silloin välttämättä niin suurta vaikutusta.

– Väittäisin kuitenkin, että jos täällä yksi aikuinen uskaltaa tai on niin hölmö, että kulkee jääkiekkopaita päällä, niin myös nuori uskaltaa silloin lähteä fanittamaan. Hän voi ajatella, että minullakin on vähän kauhtunut lippis kotona, laitanpa sen seuraavana päivänä päähän. Sillä tavalla aikuisellakin on toki merkityksensä, mutta kyllä se on enimmäkseen nuorten oma juttu, Korhonen sanoo.

Lue seuraavaksi