33-vuotias Elina Huttunen nousi nyrkkeilykehään ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten – on nyt hallitseva Suomen mestari

Elina Huttunen aloitti nyrkkeilyn vasta kolmekymppisenä. Nyt, kolmen vuoden treenaamisen jälkeen hän on Suomen mestari 75-kiloisten sarjassa. SM-kulta tuli tänä keväänä Kuortaneella. Alkujaan Elina haki nyrkkeilystä apua hartiajumeihin, eikä osannut edes haaveilla kilpailemisesta.

urheilu
Kokkolan Veikkojen nyrkkeilijä Elina Huttunen.
Juha Kemppainen / Yle

Vielä aikuisenakin on mahdollista nousta urheilussa ammattilaiseksi ja huipulle. Sen on todistanut kokkolalainen Elina Huttunen, joka alkoi harrastaa nyrkkeilyä kolme vuotta sitten.

– Parin-kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen olin jo treeneissä kehässä sparraamassa muita nyrkkeilijöitä, ja siitä sitten kilpailuissa yhtäkkiä seuraavana syksynä. Semmoistakin voi tapahtua, Kokkolan Veikkoja edustava Elina Huttunen nauraa.

Mitä kovempi harjoitus oli, sen paremmin Ellu viihtyi.

valmentaja Bo-Erik Sandkulla

– Mitä kovempi harjoitus oli, sen paremmin Ellu viihtyi. Kyllä mää heti parin harjoituksen jälkeen huomasin, että nyt on jotain erikoista. Nyt on jotain, mistä voi tulla jotain. Ellu menee pitkälle jo asenteella. Hänellä on niin hirvee asenne, että kun oon ollut täällä salilla kuusitoista vuotta, niin yhden käden sormilla voi laskea tällaiset urheilijat, kuvailee Elinaa valmentaja Bo-Erik Sandkulla.

Elina haki apua hartiajumeihinsa

Entinen jääkiekkoilija Elina Huttunen pohti reilu kolme vuotta sitten, mitä lajia ryhtyisi harrastamaan. Kaverin hehkutus sosiaalisessa mediassa kovista nyrkkeilytreeneistä herätti kiinnostuksen.

– Mua kiehtoi kova treeni ja tarkoituksena oli, että hartioille saisi hyvää liikettä, hartiajumia pois, Huttunen muistelee.

Sille tielle Elina jäi. Nykyään hän treenaa lähes joka päivä.

– En tiedä, onko mulla lahjoja tähän lajiin, mutta hirveä halu treenata ja mennä eteenpäin koko ajan. Ensimmäinen motiivi oli saada itsensä parempaan kuntoon. Sitten näitä kisoja on tullut tässä matkan varrella. Koko ajan on nälkä kasvanut syödessä ja se halu laittaa itsensä koko ajan lujemmalle ja lujemmalle, itsensä voittaminen.

Elina Huttunen valmentajansa Bo-Erik Sandkullan kanssa.
Bo-Erik Sandkulla pitää pistareita Elina Huttuselle.Juha Kemppainen / Yle

Valmentajan kanssa "naimisissa"

Menestystä ei olisi tullut yksin, rinnalle tarvittiin oikeanlainen valmentaja. Se onneksi löytyi Kokkolan Veikkojen treenisalilta. Bo-Erik Sandkulla kannusti Elinaa kilpailemaan ja on ollut matkassa mukana siitä lähtien.

– Se, että on ollut valmentaja, joka uskoo muhun, on auttanut siihen, että mä alan pikkuhiljaa uskomaan itse itseeni. Sen takia varmaan on menty näitä askeleita eteenpäin, kun on toinen rinnalla, joka uskoo muhun ja sanoo "kyllä sää pystyt", Huttunen sanoo.

– Meillä on lämmin suhde, ollaan niin kuin pariskunta, Sandkulla nauraa. – Harvoin riidellään, mutta joskus saattaa sitäkin tapahtua, kun ollaan paljon yhdessä. Ei voi harjoitella näin paljon yhdessä, jos ei tule hyvin toimeen keskenään, Sandkulla sanoo.

Ikä näkyy mutta ei kehässä

Elinan elämään mahtuu tällä hetkellä työ ja treeni; hän viettää ammattiurheilijan elämää heti työpäiviensä jälkeen esikoulun opettajana. Ikä vaatii kovaa treeniä.

On sitä monesti miettinyt, että voi kun olisin aloittanut edes kymmenen vuotta aikaisemmin.

Elina Huttunen

– Ei se ole helppoa yli kolmekymppisenä, kun pää, jalat ja kädet eivät aina toimi yhteen. On sitä monesti miettinyt, että voi kun olisin aloittanut edes kymmenen vuotta aikaisemmin... Mutta kovaa työtä. Nyt tarvii enemmän työtä, kun on ikää enemmän, Huttunen sanoo.

Yksi Elinan menestyksen kulmakivistä on naisen henkinen vahvuus. Kehässä nyrkkeilijä on yksin, eikä vaihtopenkille voi mennä, jos väsyttää.

– Ennen ottelua kuuntelen musiikkia ja psyykkaan itseäni voittamiseen. Aina lähden kisaan voitto mielessä, vaikka totta kai nöyryys pitää säilyttää. Sen on tässä oppinut, että jos lähdet jo valmiiksi ikään kuin luovuttajana, sillä asenteella, että en mä kuitenkaan voita, niin et sä sitten oikeasti voita.

Elinan askel on kevyt ja iskut nopeita. Se on tullut kovalla työllä, ja siihen Elina kannustaa nuoria.

– Salilla sanon aina noille nuorille, että treenatkaa te nyt, kun teillä on vielä toivoa, Huttunen naurahtaa.

Elina Huttunen aikoo puolustaa ensi vuonna Suomen mestaruuttaan ja haaveilee ulkomaalaisista vastustajista. Valmentaja Bo-Erik Sandkulla uskaltaa haaveilla pidemmälle. Hän näkee Elinan tulevaisuudessa maajoukkueessa, ehkä myös ammattilaisena.

– Katsotaan nyt, Huttunen toppuuttelee.