1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi korjasi epäiltyjen rekisterin ohjeita – lainvastaisia tietoja ei löydetty

Muun muassa valvontavastuuta on selkiytetty. Esimerkiksi kun henkilö kirjataan ensimmäistä kertaa järjestelmään, tarvitaan tietojen syöttöön päällystöön kuuluvan esimiehen hyväksyntä.

Kuva: Yle

Poliisihallitus on tarkentanut Epri-rekisteriin liittyviä ohjeistuksia. Poliisin mukaan Epri-rekisterin tarkastuksessa ei havaittu virheellisiä menettelyjä tai lainvastaisia tietoja.

Epäiltyjen rekisteri on poliisin salainen tiedustelurekisteri, johon tallennetaan rikostiedustelutietoja. Asia nousi keskusteluun sen sisältöön liittyvien epäilyjen takia.

– Olemme tehneet voimakkaita korjaustoimenpiteitä. Se on kansalaisten arvioitavissa, onko poliisin toiminta luotettavaa, sanoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tiedotustilaisuudessa tänään.

Kolehmaisen mukaan rekisterin ohjeistusta on nyt terävöitetty niin, että se on lainsäätäjän tahdon mukainen. Muun muassa valvontavastuuta on selkiytetty. Esimerkiksi kun henkilö kirjataan ensimmäistä kertaa järjestelmään, niin tietojen syöttöön tarvitaan päällystöön kuuluvan esimiehen hyväksyntä.

Kolehmaisen mukaan Epri-rekisteristä kantavat lisäksi vastuuta erikseen nimetyt virkamiehet, joiden nimiä ei tosin kerrota julkisuuteen. Myös ns. myötävaikuttajien käsitettä on tarkennettu rekisterissä.

Rekisteri sisältää tietoja henkilöistä, joiden on syytä epäillä syyllistyvän tai syyllistyneen rikokseen, josta voi seurata vankeutta. Myös rikokseen myötävaikuttavien henkilöiden tietoja voidaan kirjata rekisteriin.