Ministeri Toivakka pahoittelee puheitaan – ei harkitse eroamista

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) myöntää olevansa osakeyhtiölain mukaan juridisessa vastuussa perheyhtiönsä toiminnasta ja pahoittelee, mikäli tiistaina eduskunnassa syntyi väärä kuva hänen roolistaan yhtiössä.

politiikka
Lenita Toivakka.
Lenita Toivakka.Jarno Kuusinen / AOP

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka syytti eduskunnassa Toivakkaa verosuunnitteluyhtiön perustamisesta Belgiaan. Väitteestä kimmastunut Toivakka syytti Harakkaa eduskunnassa valehtelusta.

Kansanedustaja Harakka puolestaan syytti eilisessä A-Studiossa Toivakkaa harhaanjohtavan tiedon levittämisestä, sillä osakeyhtiölain mukaan Toivakka on ollut juridisessa vastuussa siinä vaiheessa, kun yhtiötä on perustettu.

– Halusin tällä puheenvuorolla viitata siihen, että en ollut mukana missään operatiivisessa päätöksenteossa enkä yrityksen työssä vuoden 2005 jälkeen, Toivakka sanoo Yle Uutisille.

– Olen ollut hallituksen jäsenenä juridisessa vastuussa, mutta en ollut tekemässä perustamispäätöstä.

Mies teki päätöksen

Holding-yhtiön perustamishetkellä siitä neljänneksen omistavan CM-Toivakka Oy:n hallituksessa jäseninä toimivat vain ministeri Toivakka ja hänen miehensä Jukka Toivakka. Ministeri Toivakan mukaan hänen CM-Toivakka Oy:n toimitusjohtajana toiminut miehensä teki päätöksen holding-yhtiön perustamisesta.

– Yhtiön perustaminen oli täysin operatiivisessa vastuussa olevan toimitusjohtajan työtä, enkä ollut tietoinen päätöksestä.

Toivakka ei lähde arvioimaan, miten kohu vaikuttaa hänen toimintaansa ministerinä. Ministerin tehtävistä eroamista Toivakka ei ole harkinnut. Pahoittelun esittämistä eduskunnassa Toivakka arvioi myöhemmin.

– Haluan tässäkin selkeästi pahoitella, jos tässä on syntynyt vääränlaisia mielikuvia, Toivakka sanoo.

Toivakka ei ole keskustellut aiheesta vielä hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa, mutta heitä on Toivakan mukaan informoitu "viime päivien uutisoinnin taustoista". Toivakka kertoo olevansa valmis palaamaan asiaan myöhemmin iltapäivällä, mikäli tarvetta ilmenee.