Syyrian hallitus pommitti avustusjärjestön sairaalan – yksi maan harvoista lastenlääkäreistä kuoli

Aleppolaiseen sairaalaan ja sen viereisiin taloihin osuneissa ilmaiskuissa on kuollut noin 30 ihmistä. Hallitus valmistelee parhaillaan hyökkäystä kaupungin kapinallisalueille. YK:n Syyrian erityislähettiläs Staffan De Mistura sanoi, että Syyrian tulitauko on enää vain vaivoin hengissä.

Ulkomaat
Isku sairaalaan Aleppossa 28. huhtikuuta.
Reuters

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) ilmoittaa Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että sen tukema sairaala Aleppossa on joutunut ilmaiskun kohteeksi. Iskussa on järjestön mukaan kuollut myös yksi Syyrian harvoista lastenlääkäreistä.

Paikallisten pelastustyöntekijöiden mukaan sairaalaan ja sen viereisiin asuintaloihin osuneissa iskuissa kuoli 30 ihmistä. MSF:n mukaan ainakin 14 sairaalan potilasta ja työntekijää on kuolleiden joukossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Al Qudsin sairaala sijaitsi kapinallisten hallitsemalla Sukkarin asuinalueella. Hallituksen ilmaisku tappoi AFP:n tietojen mukaan ainoan lastenlääkärin, joka vielä työskenteli kapinallisten hallitsemilla alueilla Aleppossa.

MSF sanoi tuomitsevansa jyrkästi sairaalaan kohdistuneen iskun. Syyrian armeija kielsi valtiollisen televisiokanavan lähetyksessä, että sen koneet olisivat pommittaneet sairaalaa. Myös Venäjän puolustusministeriö kielsi myöhemmin torstaina, että sen koneet olisivat pommittaneet sairaalaa. Venäjän mukaan se ei ole tehnyt ilmaiskuja Aleppon alueella useaan päivään.

"Aleppo on humanitaarisen kriisin partaalla"

Sotatoimet Syyriassa ovat viime viikkoina kiihtyneet, vaikka helmikuussa tuli voimaan YK:n johdolla neuvoteltu tulitauko. Syyrian hallituksen joukot valmistelevat parhaillaan hyökkäystä vallatakseen kapinallisten hallussaan pitämät alueet Aleppossa. Väkivalta Aleppossa ja sen ympäristössä on kiihtynyt ja torstaina kymmeniä ihmisiä on kuollut kaupungissa sekä hallituksen että kapinallisten alueilla.

Viimeisen viikon aikana kiihtyneissä sotatoimissa on kuollut noin 200 siviiliä, joista noin puolet Aleppon kaupungissa ja sen lähettyvillä. Jopa pääkaupunki Damaskoksessa on ollut viime aikoina pommituksia sekä autopommi-isku.

Kaikki pelkäävät henkensä puolesta

Valter Gros

Kansainvälinen Punainen Risti varoitti torstaina, että Aleppo on humanitaarisen kriisin partaalla.

– Kaikkialla kaupungissa kuulee kranaattien räjähdyksiä ja koneiden lentävän taivaalla. Koko kaupungissa ei ole aluetta, jota ei olisi pommitettu. Ihmiset elävät kuin kuilun partaalla. Kaikki pelkäävät henkensä puolesta, eikä kukaan tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi, Punaisen Ristin toimistoa Aleppossa johtava Valter Gros sanoi.

YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura sanoo aikovansa järjestää uuden rauhanneuvottelukierroksen toukokuussa. De Mistura sanoi, että tulitauko "on edelleen hengissä, mutta vain vaivoin".

– Se on vielä olemassa, mutta suuressa vaarassa. Ja käsitykseni on, että se voi romahtaa hetkellä millä hyvänsä, De Mistura sanoi toimittajille torstaina.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP, AP, Reuters