1. yle.fi
  2. Uutiset

Olut yllättää jälleen – ohrajuomasta löytyi uusia terveyteen vaikuttavia yhdisteitä

Tuhansia vuosia vanha juoma, olut, paljastaa edelleen uusia salaisuuksiaan. Luonnonvarakeskuksen Jokioisten yksikössä on löydetty oluesta, sen maltaasta, vähän tutkittuja fenoleita, hordatiineja. Hordatiineilla on todettu olevan fysiologisia vaikutuksia.

terveys
Beer in a stemmed glass on a bar.
Jyki Lyytikkä / Yle

Jo aiemmin on selvitetty oluen eri aineiden, muun muassa fenoleiden, vaikuttavan myönteisesti kohtuullisen oluen nauttijan terveyteen. Fenoleja on muun muassa humalassa. Luonnonvarakeskuksen tutkijat etsivät fenoleita oluen toisesta tärkeästä raaka-aineesta ohramaltaasta ja löysivät hordatiinit.

– Emme voi väittää, että hordatiinit olisivat suoraan terveyteen myönteisesti vaikuttavia, toppuuttelee vanhempi tutkija Juha-Matti Pihlava.

– Meillä ei ole tutkimuksia asiasta. Aiemmin on tosin useissa tutkimuksissa todettu fenoleilla olevan myönteisiä terveysvaikutuksia, mutta olut on hyvin monitahoinen seos, joten emme voi sanoa, että juuri tämä tai tuo aine aiheuttaa terveysvaikutukset.

Pitoisuudet vaihtelevat

Luonnonvarakeskus tutki hordatiineja eri oluttyypeissä, kuten lagereissa, ale-oluissa, vehnäoluissa, stouteissa ja porttereissa. Tutkimuksen perusteella hordatiinien pitoisuudet vaihtelivat nollasta 19 milligrammaan litrassa.

tutkija Juha-Matti Pihlava Luke
Vanhempi tutkija Juha-Matti Pihlavan mukaan hämäläisten perinnejuoma, sahti on hyvä fenolisten yhdisteiden lähde.Tuula Kurtelius

– Teimme kokeet sokkoina siten, että emme tienneet, missä olutmerkissä on eniten hordatiineja. Emme halunneet, että olutvalmistajat voisivat kilpailla fenolipitoisuudella. Sen voin yleisesti kuitenkin sanoa, että mitä enemmän alkoholia, sitä enemmän hordatiinia. Hyvät arvot sai esimerkiksi perinnejuoma sahti, kertoo Juha-Matti Pihlava.

– Toisaalta tutkimuksen eräs yllätys oli se, että myös alkoholittomissa ja vähän alkoholia sisältävissä oluissa löytyi hordatiineja, parhaimmillaan jopa kahdeksan milligrammaa litrassa, korostaa Pihlava.

Lue seuraavaksi