Pappisoikeudet menettänyt kastaa lapsia – kirkko pohtii suhtautumistaan

Piispa Kaarlo Kalliala pohtii, pitäisikö arkkihiippakunnan puuttua Kankaanpäästä kantautuneisiin tietoihin erikoisesta kastekäytännöstä. Kirkon pappisoikeudet menettänyt konservatiivipastori kastaa edelleen lapsia kirkon jäseniksi.

Kotimaa
Miehen kädet ristissä kirkossa.
Arja Lento / Yle

Turun arkkihiippakunnassa pohditaan erikoista ongelmaa: pitäisikö piispan puuttua pappisoikeudet menettäneen henkilön tekemiin kasteisiin?

Taustalla ovat pappisoikeutensa menettäneen Miika Niemisen toimittamat kasteet. Kankaanpään kirkkoherra, kirkon konservatiiveja edustava Keijo Rainerma kertoi viime viikolla Ylen haastattelussa, että Niemisen olisi edelleen sallittu kastaa lapsia kirkon jäseniksi.

Arkkihiippakunnan tuomiokapitulista kerrotaan, että Nieminen ei voi kastaa lapsia kirkon jäseniksi. Nieminen on konservatiivisen Luther-säätiön lähetyshiippakunnan pastori. Luther-säätiö muun muassa vastustaa naispappeutta.

Nieminen ei ole kirkon pappi, joten hänen kasteensa ei liitä lasta kirkon jäseneksi.

Lakimiesasessori Matti Mäkinen

– Kristillisesti kastetut lapset voidaan ottaa kirkon jäseniksi kirkkoherran erillisellä päätöksellä, mutta tällaista menettelyä pitäisi käyttää vain yksittäistapauksissa. Nieminen ei ole kirkon pappi, joten hänen kasteensa ei liitä lasta kirkon jäseneksi, lakimiesasessori Matti Mäkinen sanoo.

Piispa harkitsee

Mäkisen mukaan asia on piispalla harkinnassa. Piispa Kaarlo Kalliala saattaa pyytää Kankaanpään kirkkoherralta selvitystä asiasta. Myös tuomiokapituli voi joutua käsittelemään asiaa, mutta mitään päätöksiä tapauksen käsittelystä ei ole vielä tehty.

Lakimiesasessori Matti Mäkinen sanoo, että Kankaanpäästä kantautuneet tiedot ovat erikoisia ja harvinaisia. Kastekäytäntö on Mäkisen mukaan johtanut siihen, että seurakunnan jäsenet ovat ottaneet yhteyttä tuomiokapituliin.

Kankaanpään seurakunnan kiistat ja kirkkoherran toiminta on ollut aiemminkin tuomiokapitulin pohdinnassa. Kirkkoherra Keijo Rainerma sai viime vuonna huomautuksen tuomiokapitulilta osallistumisestaan seurakunnan kanssa kilpailevan yhdistyksen tilaisuuksiin.