Tässä on Porin himotuin talo – maksaisitko siitä 5 000 euroa?

Porin asuntomessualueella tönöttää yksinäinen tiilitalo. Sen ikkunat ovat rikki ja maalit lohkeilevat seinistä. Suojeltua taloa ei voi jyrätä uusien asumusten alta. Eikä ole tarvettakaan. Se on tällä hetkellä kaupungin himotuin talo.

asunnot
vanha tiilitalo
Katja Halinen / Yle

Porin asuntomessujen projektipäällikkö Kari-Matti Haapalan puhelin soi jatkuvasti. Hän on tänäänkin kertonut jo usealle kyselijälle yksityiskohtia Karjarannassa sijaitsevasta vanhasta tiilitalosta.

– Se on jo saanut lempinimenkin. Se on viiden tonnin talo. Kiinnostus on ollut huikeaa.

Kaupunki valitsee parhaan ehdotuksen

Porin kaupunki myy Shellin entisen asuin- ja autovajarakennuksen 5 000 eurolla. Kauppahinta on talon loistavaan sijaintiin nähden olematon. Se selittyy osin sillä, että kaupan ehdot on rajattu tarkasti.

– Se pitää kunnostaa asuntomessuille kesään 2018 mennessä. Talo myydään sille, joka tuottaa lisäarvoa joko asuntomessuille tai tälle alueelle. Kaava puolestaan sitoo jonkin verran käyttötarkoitusta, Kari-Matti Haapala kertoo.

Haapalan mukaan kaavan p-merkintä tarkoittaa, että paikka on osoitettu palvelurakennukselle. Tämän suhteen kaupunki on valmis joustamaan jonkin verran.

– Olemme antaneet mahdollisuuden myös muiden ratkaisujen esittämiseen. Talo sijaitsee keskellä yleistä puistoa, joten se voi hieman kyseenalaistaa esimerkiksi asuinrakennuskäyttöä.

Nykykunto kelpaa pulun pesäksi

Tällä hetkellä viiden tonnin talo on niin huonossa kunnossa, että ostaja voi varautua upottamaan siihen satoja tuhansia euroja.

– Järjestämme tästä vielä julkisen näytön, jotta ostaja näkee, mihin on ryhtymässä, Kari-Matti Haapala kertoo.

Nykyinen asukas ei ole turhan vaativa. Notkuvat lattiat, lohkeilevat seinät ja rikkinäiset ikkunat eivät keittiön lavuaarissa majailevaa pulua haittaa.

– En usko, että sille tarvitsee silti häätöilmoitusta antaa. Se lähtee varmaan luonnostaan muualle.