1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Viron presidentti juuri ennen Helsingin DJ-keikkaansa: "Maailmankiertuetta tuskin tulee"

Torstai-iltana Helsingin trenditietoisen klubikansan suosimassa Kaiussa pyörittää levyjä harvinainen tiskijukkapari: Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja rockmuusikko Sami Yaffa. Presidentti Ilves kerää musiikkihommillaan rahaa vakavasti sairaiden lasten unelmien toteuttamiseen. Samalla hän haluaa opettaa rock'n'rollin historiaa.

kulttuuri
Toomas Hendrik Ilves.
Derrick Frilund / Yle

Kun presidentit siunaavat erilaisia hyviä pyrintöjä, he yleensä lupautuvat suojelijaksi. Se ei tuntunut Toomas Hendrik Ilveksestä omalta tavalta toimia. Hän halusi tehdä itse jotain konkreettista auttaakseen järjestöä, joka toteuttaa vakavasti sairaiden lasten unelmia.

Siitä se sitten lähti, kokoelmalevy Teenage Wastelandin kasaaminen, ja sen suosion poikimat DJ-keikat ensin Tallinnassa ja nyt Helsingissä. Riikaankin on pyydetty.

Levyn ja DJ-keikkojen tuotolla lapsia on viety jouluristeilylle ja elokuviin, he ovat saaneet koiraterapiaa, tai päässeet vierailemaan Harry Potter -museossa Lontoossa.

– Avustajani sanoi, että mikset tekisi levyä, kun muutenkin niitä koko ajan soitat. Maailmankiertuetta tuskin on tulossa kuitenkaan, kiinnostavuus taitaa rajoittua naapurimaihin.

Albumilla on kuusitoista kappaletta, joita Ilves kuunteli transistoriradiosta lapsuuden ja teini-iän rajamaastossa.

– Ne latasivat silloisen teinin täyteen kiihkeää elämänodotusta. Niin kliseiseltä kuin se nyt 62-vuotiaan presidentin sanomana voikaan kuulostaa, pelasti rock aikoinaan elämäni.

.

Levyn kansilehdestä löytyy kuva nuoresta Ilveksestä.
Levyn kansilehdestä löytyy kuva nuoresta Ilveksestä.Sanna Vilkman / Yle

Presidentti opastaa rokkihistoriaan

Vaikka rock oli lajeista rakkain, kuunteli nuori Ilves 1960-70 -luvuilla paljon muutakin musiikkia, kuten klassista ja jatsia. Niistä ei kuitenkaan olisi syntynyt samanlaista hittilevyä kuin tästä. Levyllä on artisteja Bowiesta New York Dollsiin.

Presidentin klassiset suosikit -albumi ei ehkä purisi niin hyvin yleisöön. Olen kuitenkin valinnut vähemmän ilmeisiä rock-kappaleita, mukana ei ole Beatlesejä ja Rolling Stoneseja.

Sekä Teenage Wasteland että siihen liittyvät DJ-klubit ovat oiva tilaisuus perehdyttää nuorempaa polvea rockin vaikutteisiin ja vaikuttajiin.

– Olen valinnut kappaleita, joista pidän ja jotka muistan, mutta myös sellaisia, joilla on jonkinlainen historiallinen ja pedagoginen ulottuvuus. Esimerkiksi punk- ja grungebändit, kuten Nirvana tai Pearl Jam, ovat maininneet Neil Youngin vaikuttajanaan. Useimpien ihmisten mielestä se on outoa, mutta minusta ei. Kun pistän varhaisen Neil Youngin kappaleen soimaan, voivat kaikki kuulla selvästi yhteyden.

Viron presidentti Ilves kokosi albumillisen lempikappaleitaan.
Viron presidentti Ilves kokosi albumillisen lempikappaleitaan.Yle

Viron muutoksen käynnisti punk

Ilveksen musiikkimaku on _Teenage Wastelandin _perusteella vahvasti vaihtoehtoiseen rockiin kallellaan. Ovatko teini-iässä radion äärellä vietetyt vuodet vaikuttaneet sosiaalidemokraattisen presidentin myöhempiin vaiheisiin, politiikkaan ja arvoihin?

– Aina tätä kysellään, mutta jos haluan tietää politiikasta, luen esseen politiikasta. Jos haluan tietää sosiaalisista kysymyksistä, luen esseen niistä. Jos tahdon runoja, luen runoja. Minä vain tykkään rock'n'rollista.

Ilves on asunut suuren osan elämästään Yhdysvalloissa ja Saksassa. Sieltä näki selvästi, miten musiikilla tehtiin politiikkaa Neuvosto-Virossa.

– Esimerkiksi Saarenmaan valssi oli alunperin sävelletty mollissa, mutta puolue määräsi säveltäjän muuttamaan sen duuriin. Kappaleen koko merkitys muuttui täysin.

Lopulta musiikki kuitenkin voitti.

– Kun kommunistipuolue kielsi Propeller-yhtyeen, nousi kapina. Se taas johti kymmenien intellektuellien alullepanemaan protestiliikkeeseen. Kaikki alkoi siitä, että oli bändi, joka rohkeni soittaa punkia.

Lue seuraavaksi