"Saappaat jalassa täältä lähdetään" – 1952 perustettu kivivillatehdas sulkeutuu Lappeenrannassa

Vuonna 1952 kivivillatuotannon Lappeenrannassa aloittanut tehdas ajoi toimintansa lopullisesti alas tällä viikolla. Työt loppuvat nyt yli 80 työntekijältä. Vain muutaman työntekijän ura jatkuu Parocin muissa toimipisteissä.

Paroc Group
Vuorivillaa Lappeenrannan Parocin tehtaalla.
Yle

Huhut kertovat, että Parocille johtavan tien laidassa olisi ollut torstaiaamuna risti. Aamupäivällä ristiä ei näy. Sen sijaan vesihöyry sumentaa tehdasaluetta, tuotannossa käytettyjä happisäiliöitä tyhjennetään. Kaupunkikuvalle merkittävät rakennukset ja tehtaan piippu ovat pystyssä, savua ei enää piipusta tule.

Lappeenrannassa on valmistettu kivivillaa vuodesta 1952. Tuotanto päättyi tällä viikolla. Valmiit puna-valkoisissa kääreissä olevat tuotteet siirretään lähiviikkojen aikana asiakkaille sekä Parocin varastoon Riihimäelle.

Moni varmasti haluaa äkkiä pois.

Ari Tuukkanen

Perjantaina on yli 80 parocilaisen viimeinen työpäivä. Pieni siivoustiimi jatkaa töitä parin viikon ajan. Konkreettista työvelvoitetta ei enää viimeisenä työpäivänä ole, uskollisten työntekijöiden viimeisenä tehtävänä on palauttaa työvaatteensa keräyskolleihin sekä luovuttaa tehtaan työkalut.

Päivällä järjestetään kahvitilaisuus, mutta pääluottamusmies Ari Tuukkanen arvelee, ettei moni viivy kupposen ääressä kovin pitkään.

– Moni varmasti haluaa äkkiä pois.

Vain muutamalle töitä Parocilta

Valtaosalla tehtaan työntekijöistä on yli 20 vuoden, toisilla yli 40 vuoden työura. Silti vain muutaman Paroc-ura saa jatkoa.

Kesätöihin vuonna 1987 tehtaalle tullut Tuukkanen on itse töissä heinäkuun puoliväliin asti, sen jälkeen on kaikki vielä täysin auki.

– Kaikki elävät toiveessa, että jotain työtä vielä löytyisi, mutta vain kouralliselle on jatkoa tiedossa.

Kaikki ovat samassa veneessä.

Arja Piironen, tehdaspäällikkö.

Arja Piironen on ollut tehdaspäällikkönä Lappeenrannassa 10 vuotta. Hän kehuu monin sanoin tehtaan työntekijöitä ja toivoo ammattilaisten työllistyvän. Hän jatkaa itse yhtiön palveluksessa vuoden loppuun saakka.

– Kaikesta huolimatta ihmisten motivaatio on säilynyt, kiitosta täytyy antaa siitä. Syynä on varmaan se, että kaikki ovat samassa veneessä.

Epävarmuutta on kestänyt vuosia

Paroc aloitti vuonna 2013 Lappeenrannassa kaikkia 250 työntekijää koskevat yt-neuvottelut. Niitä edelsivät vuosia kestäneet neuvottelut tontin vuokrasopimuksesta ja Parocin mahdollisuuksista jatkaa toimintaansa kaupungissa.

Nyt suljettavan tehtaan tontin omistaa naapurissa toimiva Nordkalk. Kaivosyhtiö aikoo laajentaa toimintaansa Parocin tehtaan alueelle. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2019.

Parocin haluja säilyttää toimintansa Lappeenrannassa on myös kyseenalaistettu. Muun muassa Lappeenrannan kaupungin tarjoama mahdollisuus uudesta tontista ei kelvannut yhtiölle. Parocin toimitusjohtajan mukaan tehtaan siirto uudelle tontille olisi maksanut saman verran kuin uuden tehtaan perustaminen.

Saappaat jalassa

Nyt pääluottamusmiehenä toimiva Tuukkanen on toiminut pisimmän ajan Paroc vuosistaan tällä viikolla suljetun vuorivillalinja U3:n operaattorina. Nyt tuntuu, että työvuosista jää mieleen lähes ainoastaan yt-neuvottelut.

– Tämä oli pitkä prosessi. Muistoihin jää kyllä vahvasti tämä tehtaan lopettaminen, ja se miten kaikki hoidettiin.

Tuukkanen ei halua julkisesti kritisoida neuvotteluiden kulkua.

Saappaat jalassa täältä lähdetään.

Ari Tuukkanen

Ehkä juuri tuo sama lojaalisuus on näkynyt tehtaalla viimeisten toimintaviikkojenkin aikana: työt on hoidettu kunnialla loppuun saakka.

– Muita töitä ei ole, niin on ollut pakko hoitaa nämä loppuun saakka. Näytetään nyt, että saappaat jalassa täältä lähdetään.