Terrafame kommentoi uusia ehtojaan: Vaikea saada ulkopuolista rahoitusta

Valtion omistama Terrafame pitää Vaasan hallinto-oikeuden sille määräämiä sulfaattikiintiöitä alhaisina. Yhtiön mukaan rahoitusneuvottelujen jatkaminen on vaikeaa.

Terrafame
Bioliuotuskasat kaivosalueella.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Terrafame pystyy jatkamaan Vaasan hallinto-oikeuden torstaisen päätöksen jälkeen kaivoksen ylösajoa, mutta yhtiön mukaan purkuputken sulfaattikiintiöt sekä ympäristölupien määräaikaisuus vaikeuttavat rahoitusneuvottelujen jatkaminen yksityisten tahojen kanssa.

Terrafame harkitsee valittavansa Vaasan hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kunhan yhtiössä on perehdytty päätösten yksityiskohtiin.

Yhtiön mukaan hallinto-oikeuden päätökset tarkoittavat sitä, että kaivoksen vesitilanteen hallinta on myös lähivuosina vaikeaa, eikä ylimääräisiä puhdistettuja vesiä voida poistaa suunnitellussa aikataulussa.

– Hyvät edellytykset pitkällä aikavälillä kannattavalle kaivostoiminnalle ovat olemassa. Tästä syystä on erityisen harmillista, että asetetut lupaehdot käytännössä estävät vesitilanteen ratkaisemisen suunnitellulla tavalla, kertoo Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia yhtiön tiedotteessa.

Terrafame osti konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon nikkelikaivoksen elokuussa 2015. Terrafame Oy:n omistaa valtion omistama Terrafame Group Oy. Terrafame kertoi huhtikuun tiedotustilaisuudessaan, että kaivoksen ylösajo on sujunut suunnitellusti. Terrafame muun muassa aloitti uudestaan louhinnan, joka oli ollut Talvivaara Sotkamon vaikeuksien takia kesketyksissä kaksi vuotta.

– Hallinto-oikeuden päätökset johtavat arviomme mukaan tilanteeseen, jossa yksityistä rahoitusta Terrafameen on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saada. On huomattava, että Terrafame tarvitsee joka tapauksessa lisärahoitusta vielä kesällä 2016, kertoo Terrafame Group Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Lupa päästää vain puolet havitellusta sulfaattimäärästä

Terrafamella on Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä lupa päästää sulfaattia vain noin puolet siitä määrästä, jota se alun perin haki Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta purkuputkelle. Lupaa haettiin 30 000 tonnille sulfaattia, mutta nyt yhtiöllä on lupa päästää vain 16 300 tonnia sulfaattia.

– Haetulla lupamäärällä tai Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämillä alkuperäisillä lupaehdoilla Terrafame olisi voinut hallitusti poistaa kaivosalueelta kaivoksen aiemmasta toiminnasta syntyneet ylimääräiset vedet kolmen vuoden kuluessa. Näkemyksemme on, että hallinto-oikeuden päätös ei sisällä ympäristövaikutuksiin pohjautuvia perusteluita, joiden perusteella sulfaattirajoituksia on alennettu Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämistä sulfaattimääristä, Ratia kommentoi tiedotteessa.

Terrafame tuleekin tarvitsemaan lisää aikaa vesien poistamiseen alueelta. Yhtiön tiedotteessa mainitaankin, että Terrafame voi joutua jatkossakin tekemään ylimääräisiä vedenjuoksutuksia, joihin se on joutunut turvautumaan vuodenvaihteessa ja huhtikuussa.