1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Havukasvi on karun kaunis puutarhan koriste – ja yleensä laiskempikin jaksaa siitä huolehtia

Havukasvit ovat olleet suosittuja puutarhoissa jo useamman vuoden putkeen. Kitkettävään kukkapenkkiin verrattuna ne ovat myös suhteellisen helppohoitoisia ja karun kauniita puutarhan koristuksia.

luonto
Rungollinen kääpiövuorimänty kasvaa vain vähän.
Mirva Ekman / Yle

Kukkapenkissä kyykkiminen ja kasvien kitkeminen ei tunnu kaikista puutarhan- tai pihanomistajista mielekkäältä. Olisivatko havukasvit laiskan puutarhurin unelmakasveja, niin kuin voisi äkkiseltään kuvitella?

– Se riippuu aivan siitä, mihin verrataan. Helppohoitoisuus on kiinni siitä, että kasvi valitaan kasvupaikan olosuhteitten mukaan, jolloin esimerkiksi monivuotiset kasvit ovat helppohoitoisia ja vaivattomia, vastaa taimitarhatuotannon erikoiskonsulentti Jyri Uimonen Puutarhaliitosta.

Uimonen huomauttaa, että esimerkiksi paljon hoitoa pitkin kesää vaativaan kukkapenkkiin verrattuna havukasvit ovat kyllä helppohoitoisempia. Niistäkin kannattaa silti huolehtia.

– Jos haluaa pitää havukasvit hyvännäköisinä, ne kannattaa erityisesti nuorina taimina suojata varjostus- tai säkkikankailla kevätahavalta. Havukasvejakin pitää muistaa kastella, kun maa alkaa kuivaa kesän tullen, muistuttaa Uimonen.

Kääpiövuorimänty on yksi pienemmistä suosituista havukasveista.
Kääpiövuorimänty on suosittu havukasvi.Mirva Ekman / Yle

Tee perustustyöt kunnolla

Kuinka sitten selvitä mahdollisimman vähällä työllä huolettomana puutarhurina? Oikoteitä ei taida olla olemassakaan.

– Laiskankaan ei kannata olla laiska perustamisvaiheessa, tai sitten kannattaa teettää se työ jollakin muulla. Kun ne työt tehdään kunnolla, kasvi viihtyy yleensä vuosikausia samassa paikassa, vinkkaa Lakeuden Vihertaimiston omistaja Mikko Järvenpää.

Metsäkuusi Will's Zwerg.
Metsäkuusi Will's Zwerg on hauskan näköinen havukasvi.Mirva Ekman / Yle

Järvenpää kehottaa ihmisiä tarkistamaan pihan maaperän koostumuksen, jotta he osaisivat hankkia oikeanlaiset kasvit oikeaan paikkaan.

– Jos vaikkapa jäykkään savimaahan laitetaan vaativia havukasveja, ne eivät missään nimessä ole silloin helppohoitoisia, vaan kituvat vain siellä. Pitää valita oikeanlainen kasvi oikeaan paikkaan, ja jos valitaan esimerkiksi kääpiöhavukasveja, niin niitä ei tarvitse juurikaan leikata. Lisäksi ne menevät pieniinkin paikkoihin, Järvenpää sanoo.

Valikoima on kasvanut

Havukasveja voi alkaa istuttaa heti, kun maa on sula, neuvoo Jyri Uimonen Puutarhaliitosta. Kasvivalikoimassa on jo niin paljon valinnanvaraa, että valinnassa kannattaa olla tarkkana. Osa lajikkeista leviää suhteellisen helpostikin, ja esimerkiksi tuijat saattavat kasvaa niin isoiksi, ettei niitä kannata välttämättä seinustojen vierelle istuttaa.

Erilaisia havukasveja Lakeuden Vihertaimistolla Seinäjoella.
Havukasveissa riittää valikoimaa.Mirva Ekman / Yle

– Katajat ja männyt ovat hyviä läpäisevälle, kuivalle maalle, joka muistuttaa kangasmetsää. Vähän jäykemmälle ja multavalle maalle kuuset, tuijat ja marjakuuset ovat hyviä esimerkiksi, luettelee Uimonen.

Havukasvien suosio on jatkunut jo pidempään.

– Viime vuosina valikoima on monipuolistunut ja niitä on eri käyttötarkoituksiin. Havukasveja löytyy nyt paljon enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten, kertoo Mikko Järvenpää.

Lue seuraavaksi