1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinolan tehtaalta vuotanut öljyä järveen ennenkin – vieläpä samaa reittiä pitkin

Heinolassa Stora Enson tehtaalla tapahtunut öljyvuoto ei vaikuta aiheuttaneen suuria ympäristöhaittoja. Alueelta ei ole löytynyt yhtään öljyyntynyttä tai kuollutta eläintä. Raskasta polttoöljyä valui Konniveteen satoja litroja.

luonto
Öljyntorjuntaa Heinolassa Stora Enson tehtaalla.
Mika Moksu / Yle

Öljyvuodosta Stora Enson tehtaalla Heinolassa ei näytä aiheutuneen isoja ympäristövahinkoja.

Vahinkopaikalla Rautsalossa käyneen Hämeen Ely-keskuksen ylitarkastaja Sinikka Koikkalaisen mukaan öljyyntyneitä lintuja tai kuolleita kaloja ei Maitiaslahdessa näkynyt.

Ympäristöviranomaiset korostavatkin nyt jälkien siivouksessa nopeutta.

– On tärkeää, että raskas polttoöljy saadaan imetyksi pois vedestä mahdollisimman nopeasti, että se ei ehdi laskeutua pohjaan. Silloin puhdistus olisi huomattavasti hankalampaa, sanoo Ely-keskuksen ylitarkastaja Sinikka Koikkalainen.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos keskittyy vesistöalueen puhdistamiseen. Raskasta polttoöljyä ei ole vedessä runsaasti, joten öjyvedet arvioidaan saatavan pois torstaina aikana.

Tuuria matkassa

Ympäristöviranomaiselle vuotokohta tehdasalueelta järveen on tuttu. Samaa kanaalia pitkin on sattunut aikaisemminkin öljyvahinkoja.

Siksi kanaalin päähän on laitettu puomit estämään mahdollisten öljypäästöjen leviämistä.

On tärkeää, että raskas polttoöljy saadaan imetyksi pois vedestä mahdollisimman nopeasti, että se ei ehdi laskeutua pohjaan.

Sinikka Koikkalainen

– On sattumaa, että äskeisten pensaikon raivaustöiden jäljiltä yhdessä kohdassa puomin päällä oli ranka, joka painoi puomia veden alle, jatkaa Koikkalainen.

Painauman kohdalta öljyä levisi laajemmalle alueelle, jonka Päijät-Hämeen pelastuslaitos ympäröi toisella puomiketjulla.

– Öljyt näyttivät olevan toisen puomirenkaan sisäpuolella, arvioi ympäristöviranomainen.

Öljyvahinkojen torjunnassa auttoi myös melko tuuleton päivä ja se, että vuoto osui suojaiseen lahteen. Vahinkojen seurannasta ympäristöviranomaiset ovat jo keskustelleet Stora Enson kanssa.

– Yhtiön kanssa on sovittu vesinäytteiden ja sedimenttinäytteiden ottamisesta, sanoo ylitarkastaja Sinikka Koikkalainen.

Öljyvahingot tarkastetaan sukelluksilla

Päijät-Hämeen pelastuslaitos jatkaa siivoustöitä ainakin torstain ajan. Kolmen aikoihin iltapäivällä enin osa öljystä oli jo imetty pois veden pinnalta.

– Varmistamme sukeltamalla vuotoalueen, että raskasta polttoöljyä ei ole painunut pohjaan. Yhtään öljyn tahrimaa tai kuollutta eläintä ei ole nähty, sanoo päivystävä palomestari Petteri Haverinen.

Pelastuslaitos jättää myös puomit toistaiseksi vuotoalueen ympärille.

Tehdasalueelle raskasta polttöljyä ehti valua huomattavasti enemmän kuin veteen.

Öljyvuoto sähkökeskuksen alapuolella

Stora Enso on paikantanut öjyputken vuotokohdan tehtaan kytkentäkentän alapuolelle.

Öljyputket kulkevat betonisissa suojakaukaloissa, joita kaivetaan nyt esille. Kytkentäkeskuksen kohdalla korjaus on vaikeaa suurten sähköjännitteiden takia.

Vuotopaikkaa ei siten korjatakaan, vaan se sivuutetaan vetämällä uusi öljyputki.

Öljyä putkissa ei nyt kulje, sillä venttiilit on käännetty kiinni.

Tuotantopäällikkö Mikko Palviaisen mukaan raskasta polttoöljyä ei ole päässyt maaperään.

Lue seuraavaksi