1. yle.fi
  2. Uutiset

Vietnamissa massiivinen kalatuho – onko syynä tehdas vai ilmasto?

Vietnamilaiset syövät paljon kalaa ja kalatuotteiden vienti on tärkeä elinkeino. Nyt maan rannikolla on havaittu valtava kalatuho ja kalan käyttäminen on kielletty kokonaan. Viranomaiset aprikoivat, mistä katastrofi johtuu.

Ulkomaat
Vietnamilainen kalastaja Halongin lahdella Vietnamin koillisrannikolla.
Vietnamilainen kalastaja Halongin lahdella Vietnamin koillisrannikolla.Sergei Chirikov / EPA

Vietnamin hallitus on käynnistänyt poikkeukselliset toimet laajalla osalla rannikkoaan luonnonkatastrofin vuoksi. Kaikkien merenelävien syöminen on kielletty, samoin kuin merestä saatavien tuotteiden kerääminen, kuljettaminen ja myyminen.

Kuun alkupuolelta lähtien Vietnamin rannikoilta on löydetty valtavasti kuolleita kaloja. Kalastajat kertovat, että kuolleina on löydetty sellaistenkin kalalajien yksilöitä, jotka elävät kaukana rannikolla ja syvissä vesissä. Myös harvinaisten lajien yksilöitä on kuollut.

– Jos menee viisi kilometriä ulapalle, merenpohja on täynnä kuolleita kaloja, kertoo paikallinen Tuoi Tre -uutissivusto The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan.

Kalatutkijat eivät ole saaneet vielä selville, mistä tuho johtuu. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty taiwanilaista terästehdasta, jonka epäillään päästäneen myrkyllisiä jätevesiä. Hallitus ei kuitenkaan ole löytänyt tästä todisteita.

Toinen syy kalakuolemiin voi olla myös ns. punainen vuorovesi. Se on silloin tällöin toistuva luonnollinen ilmiö, jossa meressä elävä myrkyllinen levä alkaa rajusti kasvaa, kun meriveden lämpötila nousee epätavallisen korkealle.

Kalakuolemat ovat kuitenkin poikkeuksellisen laajoja.

– En ole koskaan nähnyt mitään tämänkaltaista, sanoo kalatuotannosta vastaava virkamies Nhu Van Can uutistoimisto AFP:lle.

Luonnontuho haittaa pahoin Vietnamin taloutta, sillä kalastus on tärkeä elinkeino niin paikallisesti kuin vientikaupankin kannalta. Kalatorit ovat nyt autiona ja matkailuyritykset ovat alkaneet saada peruutusilmoituksia.

Lähteet: Reuters, Yle

Lue seuraavaksi