1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kunnat säästävät synnytysvalmennuksesta – vapaaehtoiset doulat äitien tukena

Yhä useampi odottava äiti saa tukea synnytykseensä doulalta eli tukihenkilöltä. Vapaaehtoisten tukihenkilöiden merkitys kasvaa sitä mukaa, kun kunnat säästävät synnytysvalmennuksesta.

Kotimaan uutiset
Doula Kirsi Pöykkö toimi Minna ja Rami Syedin tukena synnytyksessä
Marko Siekkinen / Yle

Minna ja Rami Syed halusivat doulan avukseen Minnan synnytyspelon ja omasta mielestään ylivilkkaan mielikuvituksen vuoksi. Oulun kaupungin neuvolatoiminnan tarjoaman avun Minna koki kliinisenä.

Kahdelta doulalta saatu apu oli käytännönläheistä ja heihin sai yhteyden tarvittaessa ympäri vuorokauden.

– Varsinkin loppuraskaudesta kun alkoi olla vähän minkälaisia olotiloja vaan, niin pystyi laittaa viestiä vaikka keskellä yötä ja sai ihan käytännön vinkkejä. Esimerkiksi että nyt särkylääke naamaan ja nukkumaan, että ei se vielä synny, Minna naurahtaa.

Isälle henkistä tukea

Myös Rami Syed on tyytyväinen doulilta saatuun apuun. Rami kokee, että Minna ei aina uskonut hänen sanaansa, vaan saman asian kertomiseen tarvittiin doulaa.

Varsinkin loppuraskaudesta kun alkoi olla vähän minkälaisia olotiloja vaan, niin pystyi laittaa viestiä vaikka keskellä yötä ja sai ihan käytännön vinkkejä.

Minna Syed

Kahdessa synnytyksessä mukana olleesta doulasta oli apua myös itse synnytyksessä.

– Eipä noista synnytyssaliasioista paljoa itse tiedä etukäteen, ensimmäisen lapsen kanssa varsinkaan.

Ensikohtaamisia synnytyssalissa

Kirsi Pöykkö on toiminut doulana viitisen vuotta, eli heti siitä saakka kun toiminta Oulussa käynnistyi. Takana on nelisenkymmentä autettua perhettä ja noin kolmekymmentä synnytystä.

Aina doulaa ei kaivata mukaan synnytykseen, mutta toisaalta voi tulla äkkilähtöjäkin.

– Välillä olen tavannut äidin ensimmäistä kertaa vasta synnytyssalissa, mutta hyviä synnytyksiä niistäkin on tullut.

Doulat paikkaavat kuntien säästöjä

Oulun yliopistollinen sairaala on muuttunut viime vuosien aikana vauvamyönteisemmäksi, ja myös doulat otetaan hyvin vastaan. Kuntien säästöt synnytysvalmennuksesta näkyvät kuitenkin doulien työssä.

– Lähes jokainen asiakkaamme haluaa meiltä oman henkilökohtaisen synnytysvalmennuksen. Käydään tarkemmin läpi rentoutusasentoja ja läsnä olevaa hengitystä ja muita keinoja, mitä voi tehdä jo kotona, ja missä mahdollisesti mukana synnytyksessä oleva isä voi helpottaa äidin oloa, Kirsi Pöykkö sanoo.

Doulia tarvitaan lisää

Oulun ensi- ja turvakodin kautta doulan sai avukseen viime vuonna lähes 50 perhettä. Vapaaehtoisia doulia on tällä hetkellä 16. Heitä koulutetaan myös lisää, sillä avuntarvitsijoiden joukko kasvaa.

Doulien apuun turvautuvat yleisimmin yksinodottajat ja synnytyspelkoiset, mutta myös turvapaikanhakijat, joille suomalainen synnytyskulttuuri on vieras. Pöykön mukaan yhteistä kieltä ei välttämättä tarvita.

– Naisen vierellä olo toisen naisen luona riittää ilman sanojakin.

Lue seuraavaksi