Opettaja: Haaga-Helian säästökuuri kasvattaa vuosityöaikaa 100 tuntia

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on saanut opetustyön uudelleenjärjestelyistä kevään aikana käydyt neuvottelut päätökseen. Eräs opettaja laskee, että työaika lisääntyy noin sata tuntia lukuvuoden aikana. Rehtori näkee asetelman toisin: nykyiset työt on tehtävä aikaisempaa lyhyemmässä ajassa.

Kotimaa
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun logo.
Haaga-Helia

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun henkilökunta ja rehtori kuvaavat tuoretta yt-neuvottelutulosta eri sanankääntein. Pitkään talossa ollut, nimettömänä pysyttelevä opettaja on tuohtunut ja väsynyt.

– Kaksi vuotta sitten jo tuli noin sadan tunnin työmäärän lisäys ja nyt samanlainen satsi. Voi siis sanoa, että opettajien palkka on laskenut viimeisen kahden vuoden aikana kymmenen prosenttia, opettaja tuskailee.

Rehtori Teemu Kokko tyrmää väitteen.

– Kenenkään palkka ei ole laskenut. Tuntimäärät ovat täysin riippuvaisia siitä, että minkälaista työtä tekee. Toki palkka laskee, jos opettajalla on ollut paljon ylitunteja, niin nehän toki tippuu pois, rehtori korostaa.

Säästötarpeet selätetty ilman henkilöstövähennyksiä

Haaga-Helian rehtori muistuttaa, että valtion koululle osoittama rahoitus on vähentynyt viimeisen neljän vuoden aikana 20 prosenttia, eli 12 miljoonaa euroa.

– Uutta tilannetta voi kuvata niin, että yksi opintopiste tarkoittaa 23 tuntia opetustyötä. Aikaisemmin se on ollut 25 tuntia, eli työ on tehtävä entistä lyhyemmässä ajassa. Rahan vähenemiseen on tähän mennessä pystytty sopeutumaan näillä sisäisillä järjestelyillä, eli meidän ei ole tarvinnut turvautua irtisanomisiin eikä osa-aikaistamisiin. Olemme Suomen parhaiten resursoitu ammattikorkeakoulu, rehtori Teemu Kokko huomauttaa.

Vapautuva opetusmäärä, noin 21 300 tuntia vapautuu muuhun käyttöön ja tuottaa noin miljoonan euron laskennallisen vuosisäästön.

Opettaja: Opetuksen laatu kärsii säästöistä

Jatkuvaan säästämiseen väsynyt opettaja pahoittelee erityisesti opiskelijoille koituvaa haittaa.

– Vaikka olen uupunut, niin täytyy muistaa, että eniten kärsivät opiskelijat, kun opetuksen ja ohjauksen taso laskee. Ei tällä työllä kannata itseään tappaa, eli valmistelutyötä on pakko vähentää tuntien mukana.

– Kyllä me lähdetään työnantajana siitä, opettajat pystyvät alan ammattilaisina sovittamaan tekemisensä annettuun työaikaan. Sen olemme myös opiskelijoille luvanneet, että laatutaso on ja pysyy, rehtori Kokko puolestaan tähdentää.

Rehtori vakuuttaa, että henkilökunnan jaksamista seurataan tiiviisti. Hän muistuttaa myös, että koulun akateemiset tulokset ovat parantuneet viime vuosina, joten opetuksen laatu näyttää pysyvän korkealla säästöistä huolimatta.