Hyppää sisältöön

Perheenyhdistäminen kallistuu – oleskelulupahakemus maksulliseksi

Kansainvälistä suojelua saavien perheenjäsenet eivät ole aikaisemmin kaikissa tapauksissa maksaneet oleskelulupahakemuksista. Käytännössä uudistus koskee turvapaikan saaneiden perheitä. Maahanmuuttovirasto odottaa tälle vuodelle 17 000 perheenjäsenen hakemusta.

Kuva: Yle

Kansainvälistä suojelua saavien perheenjäsenten oleskelulupahakemukset ovat Sisäministeriön mukaan jatkossa aina maksullisia, kun aiemmin voimassa olleesta poikkeuksesta luovutaan. Tietyin edellytyksin perheenjäseniltä ei ole aiemmin peritty maksua. 

Aikuisen perheenjäsenen oleskelulupa maksaa 455 euroa, lapsen oleskelulupa 230 euroa. Mikäli turvapaikan saanut haluaa tuoda puolison ja lapsen Suomeen, tulee oleskeluluville hintaa yhteensä 685 euroa.   

Sisäministeriön ylitarkasta Tuuli Tuunanen kertoo, että aikuisten hakemusmaksulla katetaan hakemuksen käsittelystä aiheutuvat kustannukset.

– Oleskeluluvat ovat pääsääntöisesti jo kaikki maksullisia. Nyt perheenjäseniä koskeva poikkeus poistetaan, sillä hakemusmäärien ja sen myötä kustannusten odotetaan kasvavan, Tuunanen sanoo.

Turvapaikkahakemukset säilyvät maksuttomina

Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että vuonna 2016 jätettäisiin 17 000 hakemusta, kun viime vuonna hakemuksia jätettiin yhteensä 770.

Turvapaikkahakemukset ja pakolaiskiintiössä Suomeen tulevien oleskelulupahakemukset säilyvät jatkossakin maksuttomina.

Perheenjäsenten oleskelulupahakemukset muuttuvat maksullisiksi 16. toukokuuta.

Ennen asetuksen muutosta edustustoon jätetyt hakemukset käsitellään vielä maksuttomina, sillä käsittely määräytyy hakemuksen jättöhetken mukaan, Tuunanen kertoo.