1. yle.fi
  2. Uutiset

Syväjäädytetty asteroidi tuomassa lisävalaistusta Maan syntyhetkistä

Avaruudesta on löytynyt jättimäinen kivenlohkare, jonka uskotaan syntyneen aurinkokunnan sisäosissa samoihin aikoihin kuin Maa. Kappale on säilynyt syväjäädytettynä ns. Oortin pilvessä, ja se saattaa sisältää tärkeitä vihjeitä siitä, miten myös Maa aikanaan syntyi.

tiede
Taiteilijan näkemys C/2014 S3 (PANSTARRS) kappaleesta, joka on säilynyt Maan syntyajoista lähtien jäädytettyna avaruudessa.
ESO/M. Kornmesser

Kansainvälinen tiedemiesryhmä on löytänyt avaruudesta kappaleen, joka näyttäisi muodostuneen aurinkokunnan sisäosien materiasta samoihin aikoihin kuin Maakin syntyi. Kappale on säilynyt miljardeja vuosia Oortin pilvessä, kaukana Auringosta.

Ainutlaatuisen löydön ovat tehneet eurooppalaisen avaruustutkimusjärjestön ESO:n tähtitieteilijät. Havaintojen mukaan C/2014 S3 (PANNSTARS):ksi nimetty kappale on ensimmäinen pitkäjaksoisella radalla oleva kappale, jonka ominaisuudet vastaavat koskematonta aurinkokunnan sisäosien asteroidia.

The unique rocky comet C/2014 S3 (PANSTARRS)
Löydetty uusi komeeta on sinkoutunut aurinkokunnan laidalla olevaan Oortin pilveen, jossa se on säilynyt jäätyneenä ja on nyt palaamassa kohti aurinkoa.ESO/L. Calçada

Pakastettu asteroidi

Nyt löydetyn kappaleen erikoisuus on siinä, että se on säilynyt miljardeja vuosia pakastettuna niin sanotussa Oortin pilvessä. Auringon lämpö ei ole vaikuttanut siihen samalla tavalla kuin muihin asteroideihin. Sen takia sen odotetaankin sisältävän tärkeitä vihjeitä siitä, kuinka koko aurinkokunta on muodostunut.

Oortin pilvi on valtava Aurinkoa ympäröivä alue, joka muistuttaa jättimäistä, tiheää saippuakuplaa. Sen on arvioitu käsittävän biljoonia pikkuruisia jääkappaleita. Ajoittain yksi näistä kappaleista sysäytyy radaltaan ja putoaa aurinkokunnan sisäosiin, missä Auringon lämpö muuttaa sen komeetaksi.

Oortin pilven kappaleiden arvioidaan aikanaan syntyneen, kun ne aurinkokunnan varhaisessa vaiheessa irtaantuivat vyöhykkeeltä, joka koostui suunnattomista kaasujättiläisistä.

ESO on Euroopan johtava hallitusten välinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata. Myös Suomi on sen jäsen.

Lue seuraavaksi